24.5 C
Volos
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: H Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαρόκο: To ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας στο επίκεντρο βασιλικής ομιλίας

Συνοδευόμενος από τον διάδοχο του θρόνου, Μουλάι Ελ Χασάν,...

Πετρέλαιο: Ως πού θα φτάσουν οι τιμές του – Τα σενάρια και η «ασπίδα»

Καταναλωτές, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επενδυτές σε όλον τον κόσμο...

ΗΠΑ: Τυφώνας… θεωριών συνωμοσίας – Απειλές θανάτου και ψεύδη

Μετεωρολόγοι που παρακολουθούσαν την προέλαση του τυφώνα Milton έγιναν...

Ξυλοδαρμός μαθητή στην Πρέβεζα από τέσσερις ανηλίκους – Συνελήφθησαν και γονείς

Σε τέσσερις συλλήψεις ανήλικων και των κηδεμόνων τους προχώρησαν,...

Στην Πάφο ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής MED9. Μετά το πέρας της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε πως «η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες σου» και ευχήθηκε, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, «να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την τόσο πολυπόθητη λύση».

«Είχαμε την ευκαιρία για μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων (…) Το ζήτημα του Κυπριακού βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά από τη MED9, στην Πάφο.

«Δυστυχώς, κλιμακώνεται η κρίση στη μέση Ανατολή»

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, τόνισε: «Είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ, στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στη μέση Ανατολή. Μια κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή δυστυχώς δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου. Να προσθέσω και εγώ τη δική μου φωνή στην έκκληση για μια άμεση εκεχειρία τόσο στο Λίβανο όσο και στη Γάζα, όπου δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους για μια περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά όμως, καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια νέα Γάζα. Θα είναι μια μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει».

«Δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ενώ τόνισε, ακόμη: «Συζητήσαμε και αρκετά αναλυτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. Και αναγνωρίσαμε επίσης το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.

Κατά συνέπεια, ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένος.

Είχαμε τέλος, την ευκαιρία να κάνουμε και μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Νίκο (Χριστοδουλίδη), διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας».

Ευχαρίστησε τον Χριστοδουλίδη ενώ φάνηκε η αναγκαιότητα των συναντήσεων

Ευχαρίστησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την φιλοξενία και για την πολύ ουσιαστική συζήτηση επανέλαβε την πίστη του ότι «αυτό το σχήμα των μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και επίτροπο από την Κροατία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου».

«Είναι αναγκαίες οι συναντήσεις σαν τη σημερινή για τον στόχο της όσο γίνεται πιο αυτόνομης Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανταποκρίνεται πρωτίστως στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πολιτών» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ενώ πρόσθεσε: (…) Να διασφαλίσουμε ότι τα θέματα που απασχολούν τη Μεσόγειο θα βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεων της ΕΕ (…) Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα (…) Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πρέπει σαφώς να ενισχυθεί και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε (…)».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ