28.4 C
Volos
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Έκθεση αρχειακού υλικού και ιστορικός περίπατος για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, 9:30 π.μ. – 9:30 μ.μ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, 6:00 μ.μ.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής, στις 19 Οκτωβρίου 1944. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας από το 2017 έχουν καθιερώσει τον εορτασμό της επετείου αυτής με τον τίτλο: «Ο Βόλος Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944». Φέτος το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει τρεις δράσεις:
• Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ. θα δεχθούν στο Αναγνωστήριό τους (Μαγνήτων 141 και Σπ. Σπυρίδη) το κοινό από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 9:30 το βράδυ με ξεναγήσεις στην Έκθεση Αρχειακού Υλικού.
• Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσουν Ιστορικό Περίπατο «Στους δρόμους και τους τόπους της μνήμης» με αφετηρία στις 6:00 μ.μ. το κτήριο Σκενδεράνη (Τοπάλη και Δημητριάδος) διάρκειας 1,5 ώρας για 30 άτομα.
• Η τρίτη δράση είναι εκπαιδευτική για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

Τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας προσκαλούν το κοινό σε μία ενεργό συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν γεγονότα, πρόσωπα και τοπόσημα του πρόσφατου παρελθόντος της πόλης μας.

Στην Έκθεση, μέσα από τις πλούσιες συλλογές των Γ.Α.Κ., προσεγγίζονται θεματικές της τραυματικής δεκαετίας του 1940 και οι επιπτώσεις της στα μεταπολεμικά χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τον Ιστορικό Περίπατο θα υπάρχουν ενδιάμεσες στάσεις στο Λιμάνι, στο κτήριο Ματσάγγου-Φυλακές Αλεξάνδρας, στην Κίτρινη Αποθήκη-ΚΕΘΕΑ και ο τερματισμός θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αννίτα Πρασσά, Αγγελική Νικολάου, Άλκηστις Σανιδά, Τασούλα Κονταξή και Θανάσης Μπέτας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχή στον Περίπατο: 2421045833

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ