22 C
Volos
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Διατροφή: Ο μεγάλος κίνδυνος που κρύβεται πίσω από τη ζάχαρη

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γιατί… μύριζε τα παπούτσια των γειτόνων του

Στο αυτόφωρο παραπέμφθηκε να δικαστεί ένας 28χρονος ύστερα από...

ΔΕΥΑΜΒ: Καινούργια δίκτυα ύδρευσης σε Χρυσή Ακτή και Μελισσάτικα

Αντιμετωπίζεται το   πρόβλημα των συνεχών βλαβών στο παλιό δίκτυο...

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού στη Νεα Ιωνία

O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας...

Γνωρίζαμε ότι η διατροφή μπορεί, ενδεχομένως, να συνδέεται με την άνοια και να επηρεάζει την εξέλιξή της με διάφορους μηχανισμούς. Τώρα, ερευνητές της Γερμανικής Εταιρείας Νευρολογίας (DGN) και του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου παρατήρησαν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βλάψει σοβαρά τον εγκέφαλο και τη γνωστική του λειτουργία.

Αυτή η σύνδεση μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί φλεγμονή, η οποία συνδέεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

Τα τρέχοντα στοιχεία της μελέτης Global Burden of Diseases, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση The Lancet, δείχνουν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια συγκαταλέγονται στις 10 κύριες αιτίες θανάτου. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η ισορροπημένη διατροφή, η επαρκής άσκηση και ύπνος, η αποφυγή επιβλαβών ουσιών όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη ή η υπερβολική ζάχαρη.

«Η δόση κάνει το δηλητήριο», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

«Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει. Ωστόσο, η μόνιμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, υπερφορτώνει το σύστημα και τροφοδοτεί την ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της άνοιας και του εγκεφαλικού», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Άνοια, ζάχαρη και διαβήτης

Οι ειδικοί έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της ζάχαρης και της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ, με την συσχέτιση να ισχύει και για τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Η ποσότητα ζάχαρης που τρώει κανείς μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ή να επιταχύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί έμμεσα να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης διαταράσσεται και στους νευρώνες, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ. Η ινσουλίνη παίζει, επίσης, ρόλο στο σχηματισμό των πλακών της νόσου.

Προηγούμενη μελέτη του Ινστιτούτου Max Planck έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, η οποία με τη σειρά της προάγει την ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

* Πηγή: Vita



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ