20.9 C
Volos
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Ραμπάτ Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2026: Η UNESCO αναγνωρίζει την προσήλωση του Μαρόκου στον πολιτισμό

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επιλογή του Ραμπάτ, από την UNESCO, ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2026 αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης του Μαρόκου στην προώθηση του πολιτισμού και τον εκδημοκρατισμό της γνώσης, σύμφωνα και με τις οδηγίες του βασιλιά της χώρας, Μοχάμεντ ΣΤ’.

«Πόλη του Φωτός, Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Μαρόκου, το Ραμπάτ προσθέτει στη λίστα με τις διακρίσεις του, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου»: με αυτά τα λόγια χαιρετίζει την επιλογή της UNESCO το μαροκινό υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Επικοινωνίας, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ευκαιρία υπέρ της συλλογικής συνειδητοποίησης της σημασίας του βιβλίου και της ανάγνωσης, ενώ, παράλληλα, θα ενισχύσει τη συνέργεια μεταξύ δημόσιων αρχών και διαφόρων συνιστωσών της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας αναγνωστών, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Η στρατηγική αυτή επιλογή είναι, επίσης, «μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να διοργανώσουμε καινοτόμες εκδηλώσεις που θα προωθήσουν τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από την παγκόσμια γλώσσα του βιβλίου», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Για έναν ολόκληρο χρόνο, η μαροκινή λογοτεχνία θα αναδεικνύεται σε όλες της τις μορφές: συγγραφή, εργαστήρια, συζητήσεις, εκπαίδευση, εκθέσεις. Με απώτερο σκοπό να καθιερωθεί το προφίλ της πόλης ως πρωτεύουσα του βιβλίου και της ανάγνωσης, προβλέπεται να υλοποιηθούν έργα που θα αποτελούν μόνιμα στοιχεία, όπως νέοι πολυχώροι δημιουργίας.

Μέσα από αυτό το πλούσιο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το Ραμπάτ Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, επιδιώκει να εδραιώσει το βιβλίο ως πυλώνα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας και να αναδείξει την ανάγνωση σε ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, προβάλλοντας, παράλληλα, την πολιτιστική πολυμορφία της χώρας μας, καταλήγει το δελτίο τύπου.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ