14.5 C
Volos
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Ο αλγόριθμος που πρόδωσε τον Γερουλάνο και η επανεμφάνιση της Διαμαντοπούλου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παράσταση διαμαρτυρίας από αγρότες σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αποζημιώσεις

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν σε παράσταση...

Νάνσυ Παραδεισανού: Η στιγμή που μαθαίνει πως η Μαρία Μπακοδήμου βρέθηκε στην εντατική από αλλεργικό σοκ

Νάνσυ Παραδεισανού και Μαρία Μπακοδήμου γνωρίζονται χρόνια και διατηρούν...

Επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα – Στην ατζέντα το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Έντονο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το καλώδιο Ελλάδας...

Ο πρώτος γύρος των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν δημιούργησε ανακούφιση σε κανέναν ενόψει του δεύτερου γύρου. Οι δύο υποψήφιοι, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, που πήραν το «πράσινο» εισιτήριο για την δεύτερη Κυριακή, μετρούν κέρδη, ζημιές και απώλειες.

Το τί θα συμβεί όμως στις 13 Οκτωβρίου θα κριθεί και από την στάση που θα κρατήσουν αυτοί και αυτές που έμειναν εκτός προεδρικής κούρσας.

Ο κυρίαρχος της Αττικής Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι ο χαμένος «νικητής» της πρώτης κάλπης. Είναι δεδομένο ότι η πρωτιά του στην Αττική ισχυροποιεί την παρουσία του και «μεγαλώνει» το πολιτικό του κεφάλαιο την επομένη των εκλογών.

«Το ποσοστό που πήρε είναι εκτός μηχανισμού». Αυτή είναι η βασική εκτίμηση στενών του συνεργατών, οι οποίοι τόνισαν ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο Παύλος Γερουλάνος παραμένει στρατιώτης του κόμματος. Άλλωστε, όπως είπαν, το έχει αποδείξει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ίδιος, μπορεί να έχει επισημάνει ότι δεν πρόκειται να κατευθύνει τους ψηφοφόρους του στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, το ερώτημα είναι ένα: θα επιμείνει στην προεκλογική θέση του ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής;

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα, θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη και εκεί θα ανοίξει τα χαρτιά του. Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι πάντως, ο κ. Γερουλάνος δεν είχε, όπως ανέφεραν στο in συνεργάτες του, τηλεφωνική επικοινωνία με άλλον υποψήφιο.
Ωστόσο, νωρίς το βράδυ έγινε γνωστό ότι σήμερα, Τρίτη, στις 11.30 θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή και στις 13.00 θα έχει τετ α τετ με τον Χάρη Δούκα επίσης στη Βουλή.

Επιπλέον, βασική εκτίμηση των επιτελών του είναι ότι η δεύτερη θέση χάθηκε εξαιτίας της Άννας Διαμαντοπούλου. Κι αυτό γιατί, η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέγγισε κόσμο που είχε αναφορά και στον ίδιο, προερχόμενο από την εκλογική «δεξαμενή» του κέντρου. Με αυτόν τον τρόπο υπήρξαν απώλειες, που στέρησαν από τον Παύλο Γερουλάνο τη δεύτερη θέση και κατ’ επέκταση την είσοδο του στον δεύτερο γύρο. Άλλωστε, η προεκλογική του στρατηγική στόχευε σε μια διεύρυνση αμφίπλευρη, προς τα αριστερά και προς το κέντρο.

Ο αλγόριθμος που ανέτρεψε η Τρίπολη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του in, μέχρι να ενσωματωθεί το τελευταίο 15% των εκλογικών τμημάτων στο σύστημα καταγραφής των αποτελεσμάτων, ο αλγόριθμος που χρησιμοποιούσαν στο στρατηγείο του Γερουλάνου έδειχνε οτι ο Βουλευτής της Α’ Αθήνας θα πέρναγε στο τέλος μπροστά από τον Χάρη Δούκα με 600 ψήφους διαφορά.

Ωστόσο, η Τρίπολη ανέτρεψε τα δεδομένα. Ανάμεσα στις 15 τελευταίες κάλπες ήταν και κάποιες από την Αρκαδία, όπου κουμάντο έκανε, όπως φάνηκε, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Αρκαδίας στήριζε εξαρχής και δημόσια τον Χάρη Δούκα.

Η δυναμική επανεμφάνιση της Διαμαντοπούλου

Πρώτη στη Θεσσαλονίκη και δεύτερη στην Αττική. Στο επιτελείο της Άννας Διαμαντοπούλου εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ποιοτικό χαρακτηριστικό που δείχνει πως η πάλαι ποτέ ισχυρή υπουργός επέστρεψε για τα καλά…

Παράλληλα, εκτιμούν ότι η παρουσία της στην προεκλογική κούρσα επέβαλε την αναβάθμιση της πολιτικής συζήτησης και με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η «πασαρέλα» υποψηφίων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι ο κόσμος που προσήλθε στις κάλπες το έκανε γι’ αυτό που πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της συμμετοχής των πολιτών.

Την ίδια ώρα, πρόσωπο από το στενό της περιβάλλον διέψευσε τις φήμες ότι υπήρξε τηλεφωνική της επικοινωνία με άλλον υποψήφιο. Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου θα επιμείνει στην ανάγκη ενός μεγάλου ΠΑΣΟΚ, προκρίνοντας την ενότητα στη βάση των όσων δήλωσε την Κυριακή το βράδυ. Βέβαια, δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα, εφόσον χρειαστεί, να προβεί σε νέα δήλωση, δίνοντας το στίγμα της ενόψει του δεύτερου γύρου.

Διεργασίες και διαβουλεύσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο διεκδικητών και των Κατρίνη, Γιαννακοπούλου δεν είχε υπάρξει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Παραμένει, βέβαια, ερώτημα το τί θα πράξει ο Μιχάλης Κατρίνης. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε το χρόνο να ανεβάσει το κόμμα αλλά δεν το έκανε, ενώ για τον Χάρη Δούκα υπάρχει η άποψη ότι «δύο καρπούζια δεν χωρούν κάτω από την ίδια μασχάλη», δηλαδή προεδρία και δημαρχία.

Θα επιμείνει στο «ψήφος κατά βούληση;». Από την άλλη, όπως ανέφεραν στο in συνεργάτες του «εάν ήταν ο Γερουλάνος στο δεύτερο γύρο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει μετρήσεις που δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έβλεπαν με θετικό μάτι την υποψηφιότητα Κατρίνη κατευθύνονται προς Δούκα, με τον δήμαρχο της Αθήνας να «τσιμπάει» και από Γερουλάνο, κυρίως από εκείνους τους ψηφοφόρους που κινούνται εκτός του «σκληρού» κομματικού μηχανισμού.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ