19 C
Volos
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Λαβρόφ: Έθεσε τους όρους της Ρωσίας για ειρήνη με την Ουκρανία

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο προσφέρει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της ηπείρου. Κατηγόρησε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνεχίζει να υποδαυλίζει τις φλόγες.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικοδιπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης», είπε. «Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης και όχι στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Το σχέδιο της Ρωσίας θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα παραχωρούσε τις ουσιωδώς υπό ρωσική κατοχή επαρχίες του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, οι οποίες προσαρτήθηκαν επισήμως από τη Μόσχα μετά από ένα διεθνώς αμφισβητούμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και την Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία και προσαρτήθηκε με παρόμοια ψηφοφορία το 2014.

Το Κίεβο πρέπει επίσης να συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να λάβει άλλα μέτρα που απορρίπτονται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους διεθνείς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ο τελευταίος στο σημερινό του βίντεο, ανακοίνωσε τον εξοπλισμό που χρειάζεται από την ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Ουκρανία απαιτεί την άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας για να λήξει ο πόλεμος

Το Κίεβο και οι ξένοι υποστηρικτές του απαιτούν αντίθετα την άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα έχει πει ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο. «Προς το παρόν, απ’ ό,τι βλέπουμε, η αποκατάσταση της ειρήνης δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας» σχολίασε ο Λαβρόφ.

«Ο Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει το διάταγμά του που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, ώστε ο πόλεμος να συνεχιστεί. Συζητούν να εξουσιοδοτήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Το παιχνίδι με τη φωτιά με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες».

«Τα μέτρα που επιδιώκει η Μόσχα», δήλωσε ο Λαβρόφ,« ευθυγραμμίζονται με την πορεία ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, στον οποίο η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει μια βαθιά εταιρική σχέση με την Κίνα και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες που επιδιώκουν μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια σκηνή. Ακόμη και αν η Μόσχα επωμίζεται κόστος, είπε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του θα χάσουν τα περισσότερα σε έναν μακρύ πόλεμο».

«Αυτό που έχουμε κατά νου είναι ότι η παγκόσμια τάξη πρέπει να προσαρμοστεί στις τρέχουσες πραγματικότητες», είπε αναφερόμενος στην «πραγματικότητα στο έδαφος» και θέλοντας να επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στο ΝΑΤΟ σε βάρος των αναγνωρισμένων συνόρων. «Σήμερα ο κόσμος ζει την «πολυπολική στιγμή»» ανέφερε.

«Η μετατόπιση προς την πολυπολική παγκόσμια τάξη αποτελεί φυσικό μέρος της επανεξισορρόπησης της ισχύος» είπε ο Λαβρόφ σε άψογη «ρωσική διπλωματική διάλεκτο».

Ρωσία εναντίον υπερδύναμης

«Η μετατόπιση προς την πολυπολική παγκόσμια τάξη αποτελεί φυσικό μέρος της επανεξισορρόπησης της ισχύος, η οποία αντανακλά αντικειμενικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, τα χρηματοοικονομικά και τη γεωπολιτική. Η Δύση περίμενε περισσότερο από τους άλλους, ωστόσο έχει επίσης αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη». Η έκφραση αυτή είναι ο τρόπος της Ρωσίας να αψηφήσει την αμερικανική θέση της παγκόσμιας υπερδύναμης.

Οι παρατηρήσεις του Λαβρόφ έρχονται καθώς ο ρωσικός στρατός προχωρά σε πολλά βασικά ουκρανικά μέτωπα, παρά την ταυτόχρονη καταπολέμηση της ουκρανικής αντεπίθεσης στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας.

Καθοριστικό για την πορεία του πολέμου θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου μεταξύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν έχει καμία διαφορά για εμάς, καθώς τα δύο κόμματα έχουν καταλήξει σε συναίνεση ως προς την αντιμετώπιση της χώρας μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Σε γενικές γραμμές, θα ήταν φυσικό για τους κατοίκους του Λευκού Οίκου, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, να ασχολούνται με τις εγχώριες υποθέσεις τους, αντί να αναζητούν περιπέτειες δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά από τις αμερικανικές ακτές. Είμαι βέβαιος ότι οι εκλέκτορες των ΗΠΑ σκέφτονται το ίδιο» είπε ο Λαβρόφ κλείνονταν το μάτι στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ και ειδικά στους εκλέκτορες.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ