23.1 C
Volos
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ελαιόλαδο: Πάνω από 10 ευρώ/κιλό το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εργαστηριακοί Κεντρώοι

Η συζήτηση την επόμενη ημέρα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ...

Ο Τιμωρός – επόμενο επεισόδιο: Το πρώτο τετ α τετ του Μάρκου με την Έλλη

Τι θα δούμε στο επόμενο επεισόδιο της σειράς «Ο...

Του ΠΑΣΟΚ τα φαβορί και η δεξιά η λαϊκή που θα κάνει μαύρη του Κυριάκου τη ζωή

Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου...

Στα 10,20 ευρώ το κιλό «έφυγε» τελικά η πρώτη παρτίδα ελαιόλαδου, για τη σεζόν 2024 -25. Με την τιμή αυτή πούλησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, ο οποίος παραδοσιακά μπαίνει πρώτος στη συγκομιδή στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και πρώτος στην αρένα των πωλήσεων.

Ειδικότερα, το περασμένο Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, πραγματοποίησε την πρώτη ανοιχτή δημοπρασία για την πώληση αγουρέλαιου της νέας ελαιοκομικής σεζόν. Η δημοπρασία ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης τα 9 ευρώ/κιλό, η οποία κατέληξε στα 10.20 ευρώ/κιλό.

Στη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, συμμετείχαν πέντε ελληνικές και ιταλικές εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας. Τελικός πλειοδότης ήταν ιταλική εταιρεία μεταποίησης, η οποία αγόρασε συνολικά 51 τόνους ελαιόλαδο.

Η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει με τις τιμές όταν στη μάχη της συγκομιδής και της παραγωγής θα μπουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με την κύρια ποικιλία την Κορωνέϊκή

Υπενθυμίζεται, ότι την περσινή σεζόν, η πρώτη πράξη από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων είχε κλειστεί στα μέσα Οκτωβρίου, στην τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό, όπου πωλήθηκε ένα βυτίο, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως πούλησε 40 τόνους περσινού ελαιόλαδου, προς 7,25 ευρώ το κιλό.

Αν και το πρώτο κλείσιμο της χρονιάς είθισται να δίνει το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η νέα ελαιοκομική περίοδο, άγνωστη παραμένει η πορεία που θα διαγράψει και φέτος το ελληνικό ελαιόλαδο. Η κατάσταση με τις τιμές θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όταν στη μάχη της συγκομιδής και της παραγωγής θα μπουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με την κύρια ποικιλία την Κορωνέϊκή.

Με εξαιρετική ποιότητα το ελαιόλαδο

Τιμή που συμβαδίζει με την εξαιρετική ποιότητα του φετινού ελαιόλαδου της περιοχής, εξηγεί στον ΟΤ ότι ήταν αυτή των 10,20 ευρώ/κιλό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Παναγιώτης Μπατσάκης: «Δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες Φέτος δεν είχαμε προσβολές από δάκο και η ποιότητα του ελαιοκάρπου όπως και του ελαιόλαδου είναι εξαιρετική. Μάλιστα και οι αποδόσεις είναι εξαιρετικές, οι οποίες φτάνουν στα 100 κιλά καρπού 18 με 19 κιλά ελαιόλαδο».

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μπατσάκης, για την τιμή θα πρέπει να παίρνονται υπόψη, τα κόστη παραγωγής αλλά και να καταγράφεται η πορεία της τιμής από τον παραγωγό μέχρι αυτό να καταλήξει στο ράφι, ώστε να καταγράφεται το κέρδος των εταιρειών και των σημείων λιανικής.

Να σημειωθεί ότι η ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές του Οκτώβρη, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η μοναδική ποικιλία της Αθηνολιάς, η οποία ωριμάζει γρήγορα, επιτρέπει στους παραγωγούς να παράγουν ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή σε άλλες περιοχές, θέτοντας τον Συνεταιρισμό στους πρώτους, που διαθέτουν στους καταναλωτές φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Φέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή στην περιοχή, όπως και στις περισσότερες ελαιπαραγωγικές περιοχές της χώρας θα κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει και η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία αναμένεται να επανέλθει στους 3 με 3,2 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, η παραγωγή της  Ελλάδας, εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 250.000 τόνους από τους 150.000 τόνους πέρσι.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ