25.6 C
Volos
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Αφετηρία παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων η επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας για το ΚΚΕ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

12 Οκτωβρίου 2024. Σε μία βδομάδα περίπου συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από την Κατοχή. Ενώ ακολουθούν τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Οκτώ δεκαετίες που συμπληρώνονται ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε μία άκρως επικίνδυνη γεωπολιτική συγκυρία, τόσο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, όσο και του πολέμου στην Μέση Ανατολή που έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται και απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ προχωρά στη διοργάνωση συλλαλητηρίου για την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά στα Προπύλαια, το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ, , με σύνθημα «Τότε και τώρα, μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό».

Στο συλλαλητήριο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και είναι ενταγμένο στην πολύμορφη δραστηριότητα του Περισσού «για να φτάσει ακόμα πιο πλατιά το κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ παντού».

Απέναντι από την Κομαντατούρ

Τα Προπύλαια έχουν δε το δικό τους συμβολισμό αφού απέναντι πάνω στην Πλατεία Κοραή βρισκόταν το κτίριο του Γερμανικού Φρουραρχείου (Κομανταντούρ) στα χρόνια της Κατοχής και η έδρα της ΚΕ του ΕΑΜ μετά την Απελευθέρωση.

Το συλλαλητήριο αποτελεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων με αφορμή σημαντικές επετείους όπως αρχικά η Απελευθέρωση, η κρίσιμη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη ’44 και στη συνέχεια τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τη χρονιά που ακολουθεί.

Παρέμβαση στις εξελίξεις

Το συλλαλητήριο φιλοδοξεί να αποτελέσει παρέμβαση στις σύνθετες εξελίξεις, σε μια περίοδο που «τα πολεμικά μέτωπα επεκτείνονται, ενώ η πολεμική προπαρασκευή συνεχίζεται πυρετωδώς, όπως με τη στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία και τα σχέδια για τροφοδότηση με 500 δισ. τον χρόνο της πολεμικής βιομηχανίας», όπως επισημαίνει ο Περισσός.

Εξελίξεις οι οποίες το ΚΚΕ δεν θεωρεί μια «προσωρινή εκτροπή», αλλά την «κανονικότητα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές, πολύ παραπάνω που πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης.

Τις συνέπειες της κρίσης αυτής όπως σημειώνουν πηγές του ΚΚΕ πληρώνουν ήδη οι λαοί, και ο ελληνικός, με το καθηλωμένο εισόδημα, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την υποχρηματοδότηση σε σημαντικούς τομείς και τις κοινωνικές δαπάνες, τη στιγμή που δίνονται πολλά δισ. κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικούς σκοπούς και την εμπλοκή της χώρας, ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για την αναβάθμισή τους στον ανταγωνισμό.

Ενώ όπως υπογραμμίζουν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των κομμάτων απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι κριτήριο για ακόμα πιο μαζική αμφισβήτηση και καταδίκη της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, ενάντια στην αστική τάξη και τους διεθνείς συμμάχους της, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Το ΚΚΕ φωτίζει τη ρεαλιστική διέξοδο

Όπως τονίζουν στελέχη του Περισσού σε αυτό τον αγώνα μπαίνει μπροστά το ΚΚΕ, φωτίζοντας τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων: Συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής, για τον Σοσιαλισμό.

Προσυγκεντρώσεις με συμβολισμό

Ένα ακόμα μήνυμα στέλνει το ΚΚΕ με τα σημεία που έχει επιλέξει για τις προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο:

– Πολυτεχνείο: Στη συμβολή Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας βρισκόταν το υπουργείο Εργασίας που πολιορκήθηκε από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιστράτευση (24.2.1943 και 5.3.1943). Οι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα στο υπουργείο και έκαψαν τους καταλόγους επιστράτευσης.

– Πλ. Εθνικής Αντίστασης:           Στο σημείο βρισκόταν τότε το Κεντρικό Ταχυδρομείο που στεγαζόταν στο Μέγαρο Μελά. Η πλατεία ονομαζόταν παλαιότερα Κοτζιά και αρχικά πλατεία Λουδοβίκου. Εκεί ξεκίνησε στις 14/4/1942 η απεργία των Τριατατικών (ΤΤΤ) και δημοσίων υπαλλήλων. Η πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

– Πειραιώς και Ασωμάτων:  Στο οικοδομικό αυτό τετράγωνο βρίσκονταν οι Φυλακές Χατζηκώστα, όπου στην Κατοχή και μετέπειτα κλείστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

–  Σύνταγμα (Οθωνος): Στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονταν τα γραφεία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη».

–  Σινά και Ακαδημίας: Στη οδό Σίνα και αριθμό 8 ήταν η έδρα της διοίκησης του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ μετά την Απελευθέρωση.

Στο πρόγραμμα του συλλαλητηρίου συμπεριλαμβάνεται και μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Θα ερμηνεύσουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριλίζα Λούντζη, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, ενώ κείμενα θα απαγγείλουν η Λίλα Καφαντάρη και ο Πέρης Μιχαηλίδης.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ