19.8 C
Volos
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Συνέντευξη με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χάρης Δούκας: Το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό, το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας

Στη Χαριλάου Τρικούπη 18 παρακολούθησε τα αποτελέσματα ο Χάρης...

Μιχάλης Κατρίνης: Το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες

Συγχαρητήρια στους συνυποψηφίους του που οδηγούνται στον δεύτερο γύρο...

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Ψήφισαν πάνω από 6.200 στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας

Συνολικά 6.241 προσήλθαν στις κάλπες στην εκλογική περιφέρεια της...

Με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του Mega συνομίλησε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς.

«Βρεθήκαμε στις 7 Οκτωβρίου, σε έναν πόλεμο που δε θέλαμε. Μας επιβλήθηκε από την Χαμάς, με μια φρικτή σφαγή. Μια μέρα μετά, το Ιράν κινητοποίησε τους αντιπροσώπους του σε όλη τη Μέση Ανατολή για να βρεθεί το Ισραήλ σε έναν «πύρινο κλοιό» και για να αναγκάσει το Ισραήλ να πολεμήσει με επιπλέον έξι μέτωπα και αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και έναν χρόνο».

Πρέπει να φοβόμαστε μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή;

«Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, επομένως θα συνεχίζουμε την αντεπίθεσή μας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συνεχίζουμε να σφυροκοπούμε τη Χαμάς, καταστρέψαμε εντελώς την στρατιωτική ικανότητα της Χαμάς. Η Χαμάς σήμερα ενεργεί ως ανταρσία, αλλά εξακολουθεί να κρατά 101 ισραηλινούς ομήρους για έναν χρόνο. Και μας ενδιαφέρει η απελευθέρωση τους, ήμασταν έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά φαίνεται ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία, για την απελευθέρωση τους και για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός για μια περίοδο».

Οι σύμμαχοί σας λένε φυσικά ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και όλοι οι σύμμαχοι σας προτρέπουν αυτοσυγκράτηση. Πόσο μακριά είμαστε από μια κατάπαυση του πυρός;

«Το Ισραήλ λειτουργεί πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, δεν έχουμε πόλεμο με Παλαιστίνιους, δεν έχουμε πόλεμο με τους αμάχους και με τους κατοίκους της Γάζας ή του Λιβάνου. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένοι και ακριβείς και μέσα στην πραγματικότητα του πολέμου. Όταν πήγαμε στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μην τραυματιστούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, τους καλέσαμε να εκκενώσουν την περιοχή, δημιουργήσαμε ασφαλέστερα μέρη και επιτρέπουμε και διευκολύνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια σε ποσότητες που δεν έχουν ξαναυπάρξει σε κανέναν άλλο πόλεμο».

Ο πόλεμος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιήσει τους Παλαιστίνιους πολίτες ως ασπίδες

«Η πραγματικότητα του πολέμου που μας επιβλήθηκε από τη Χαμάς είναι μια πραγματικότητα όπου η Χαμάς είναι ενσωματωμένη σε περιοχές αμάχων, σε αστικές υποδομές. Όλες οι πόλεις της λωρίδας της Γάζας είναι σκαμμένες με υπόγειες σήραγγες που είναι κατασκευασμένες για πόλεμο. Σε κάθε διαμέρισμα θα βρείτε όπλα. Αυτός ο πόλεμος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιήσει τους Παλαιστίνιους πολίτες ως ασπίδες».

«Δεν ξέρω αν οι αριθμοί που δώσατε είναι οι πραγματικοί αριθμοί γιατί είναι οι αριθμοί της Χαμάς. Δεν έχω άλλους αριθμούς να σας δώσω. Τα δεινά στη Γάζα είναι τεράστια. Θα σταματήσουν όταν η Χαμάς ηττηθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα όπου η Χαμάς θα είναι εκτός Γάζας και οι Παλαιστίνιοι θα κυβερνούν τους εαυτούς τους με έναν διαφορετικό τύπο διακυβέρνησης που δε θα ενδιαφέρεται για πόλεμο. Είναι δυνατή μια συμφωνία όπως είπα. Η Χαμάς απέρριψε όλες τις προσφορές για μια περίοδο κατάπαυσης του πυρός».

«Ως άνθρωπος και ως άνθρωπος που ζει σε ένα δημοκρατικό κράτος, δε μας ενδιαφέρουν οι πόλεμοι, μας ενδιαφέρει η ζωή. Aν έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε έναν ευρύτερο πόλεμο, θα πρέπει να την πάρουμε και να την χρησιμοποιήσουμε».

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, εκατοντάδες Ισραηλινοί σκοτώθηκαν ή κρατήθηκαν όμηροι από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Το Ισραήλ αντέδρασε εξαπολύοντας πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της Χαμάς. Δώδεκα μήνες αργότερα, μια κατάπαυση του πυρός ή μια πορεία προς την ειρήνη μοιάζει εξαιρετικά μακρινή.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ