19.8 C
Volos
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μαλδίβες: Ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

Με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την επίθεση...

Καιρός: Πάλι… καλοκαίρι από βδομάδα – Έρχεται νέο κύμα ζέστης με 30άρια

Η κακοκαιρία «Cassandra» έφυγε κι ένα μίνι καλοκαίρι με 30άρια...

Αν Χάθαγουεϊ: Επιστρέφει στο «Princess Diaries 3» σε σκηνοθεσία Αντέλ Λιμ

Η παραγωγή του «Princess Diaries 3» με πρωταγωνίστρια την...

Γη της ελιάς: Η επίσκεψη του Μάνου στη Αρεόπολη τον φέρνει μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη

Eβδομάδα ανατροπών και αγωνίας έρχεται στη δραματική σειρά του...

Οι Μαλδίβες βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, καθώς τα συναλλαγματικά τους αποθέματα έχουν μειωθεί στα 440 εκατ. δολάρια, που αρκούν μόλις για εισαγωγές ενάμισι μήνα.

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Μουιζού δήλωσε στο BBC ότι είναι βέβαιος πως η Ινδία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ο Μουιζού  ο οποίος ξεκινά πενθήμερη επίσκεψη στην Ινδία σήμερα, αναμένεται να ζητήσει διάσωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα ινδικό πακέτο ανακούφισης θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

«Η Ινδία έχει πλήρη επίγνωση της δημοσιονομικής μας κατάστασης και ως ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους μας στην ανάπτυξη, θα είναι πάντα έτοιμη να ελαφρύνει το βάρος μας, να βρει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο στο BBC.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συμφιλιωτικός τόνος του Μουιζού προς το Δελχί απέχει πολύ από τη ρητορική που υιοθέτησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία πριν από ένα χρόνο. Εκείνη η εκστρατεία είχε επικεντρωθεί στην πολιτική «Ινδία έξω», απαιτώντας ότι το Δελχί πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από το νησιωτικό έθνος.

Τον περασμένο μήνα, ο παγκόσμιος οργανισμός Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Μαλδίβων, λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι αθέτησης υποχρεώσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Ωστόσο, ο Μουιζού δήλωσε πως οι Μαλδίβες δεν αντιμετωπίζουν χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη διαχείριση της κρίσης. «Έχουμε τη δική μας εγχώρια ατζέντα», είπε.

Ωστόσο, η Moody’s δήλωσε ότι «(τα συναλλαγματικά) αποθέματα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της κυβέρνησης, περίπου 600 εκατ. δολάρια το 2025 και πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2026».

Δεν είναι σαφές πού θα βρει ο Μουιζού τα χρήματα για να ξεπεράσει την κρίση των αποθεματικών και σε αυτό το σημείο η επίσκεψή του στο Δελχί θεωρείται κρίσιμη. Η Ινδία έχει ήδη προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στο Μάλε για διάφορα έργα υποδομής και ανάπτυξης.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ