22 C
Volos
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ο τελευταίος κατασκευαστής ακορντεόν στη Γαλλία κλείνει το κατάστημά του μετά από 105 χρόνια

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελένη Μενεγάκη ποζάρει στην Κηφισιά με ένα «μπουκέτο» μπαλόνια στο χέρι

Ξέγνοιαστες στιγμές περνά η Ελένη Μενεγάκη, που αποφάσισε τουλάχιστον...

Διαμαντοπούλου: Η ευκαιρία για τη μεγάλη αλλαγή είναι τώρα

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ολοκλήρωσε την...

Νετανιάχου: Έχουμε καθήκον και δικαίωμα να απαντήσουμε στο Ιράν

Με προαναγγελία επίθεσης στο Ιράν ισοδυναμεί το σημερινό μαγνητοσκοπημένο...

Ο χαρακτηριστικός του ήχος έχει δώσει το soundtrack για μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα πολιτιστικά κλασικά έργα της Γαλλίας, από τις παρισινές αίθουσες χορού μέχρι την ταινία Amélie και τα τραγούδια της Édith Piaf.

Έχει παιχτεί ακόμη και από έναν πρώην Γάλλο πρόεδρο, τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν.

Φαίνεται όμως ότι το παραδοσιακό γαλλικό ακορντεόν με ιμάντα έχει εκλείψει, αφού η Maugein, η τελευταία κατασκευάστρια εταιρεία της χώρας, υποχρεώθηκε σε εκκαθάριση μετά από 105 χρόνια κατασκευής του οργάνου, γνωστού και ως «πιάνο των φτωχών».

Οι δέκα τελευταίοι υπάλληλοι

«Κλείνουμε», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπραντάο, 57 ετών, ο οποίος ανέλαβε την προβληματική εταιρεία πριν από 11 χρόνια και ο οποίος κατηγορεί τον ανταγωνισμό από την Κίνα και την αναστάτωση από την πανδημία Covid για την κατάρρευση της εταιρείας.

«Μετά τον Covid, όλα τελείωσαν. Ανεβαίναμε την ανηφόρα μέχρι το 2019, αλλά το Covid μας κατέβασε», πρόσθεσε.

Η Maugein, η τελευταία γαλλική, χειροποίητη κατασκευάστρια εταιρία ακορντεόν σε μια αγορά που κυριαρχείται από Κινέζους κατασκευαστές, είχε ακόμη 10 υπαλλήλους, ο παλαιότερος από τους οποίους ξεκίνησε ως μαθητευόμενος πριν από 39 χρόνια.

Επανάσταση στην πολιτική επικοινωνία

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1919 από τον Jean Maugein, ο οποίος κατασκεύαζε τα όργανα σε ένα πρώην εργοστάσιο πυρομαχικών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και αρχικά απασχολούσε 290 άτομα στην πόλη Tulle της Corrèze στην κεντρική Γαλλία.

Οι επιχειρήσεις άνθισαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η άφιξη στη Γαλλία της τζαζ και του σουίνγκ αύξησε τις πωλήσεις, αλλά η εταιρεία άρχισε να παρακμάζει τη δεκαετία του 1970.

Ο πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, ο οποίος πέθανε το 2020 και ήταν φανατικός ακορντεονίστας, λέγεται ότι χρησιμοποίησε το όργανο για να φέρει επανάσταση στην πολιτική επικοινωνία.

Το 1973, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, βιντεοσκοπήθηκε να παίζει ντουέτο με τη γαλλίδα «βασίλισσα του ακορντεόν» Ιβέτ Χόρνερ στο διεθνές φεστιβάλ ακορντεόν. «Αν όλοι οι πολιτικοί έπαιζαν ακορντεόν θα τα πηγαίναμε πολύ καλύτερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Photo: Wikimedia Commons

Οι Κινέζοι ανταγωνιστές

Από τη δεκαετία του 1990, η Maugein είναι η μόνη κατασκευάστρια εταιρία ακορντεόν στη Γαλλία που παράγει όργανα από το μηδέν και κατά παραγγελία, μια διαδικασία που απαιτεί 110 ώρες και έως και 6.000 εξαρτήματα, για να δημιουργήσει 70-80 ακορντεόν κάθε μήνα.

Μέχρι το 2012, το εργατικό δυναμικό είχε μειωθεί σε 21 άτομα, αλλά η παραγωγή παρέμενε σε έως και 600 όργανα ετησίως.

Ένα χρόνο αργότερα, αντιμέτωπη με τη μείωση των παραγγελιών λόγω του ανταγωνισμού από Κινέζους ανταγωνιστές που παρήγαγαν φθηνότερα μοντέλα, η Maugein προσπάθησε να διαφοροποιηθεί παράγοντας φυσαρμόνικες και ηλεκτρικά ακορντεόν.

Photo: Wikimedia Commons

«Η μόνη μας ελπίδα ήταν να εισέλθουμε στην κινεζική αγορά»

Παρά την αύξηση των πωλήσεων που προκάλεσε η επιτυχία ενός άλμπουμ του τραγουδιστή και ακορντεονίστα Claudio Capéo, η εταιρεία αντιμετώπισε το κλείσιμο πριν από μια δεκαετία. Σώθηκε με μια «ένεση χρημάτων», μεταξύ των οποίων 600.000 ευρώ από τον πρώην διεθνή αμυντικό της Άρσεναλ και της Γαλλίας, Λοράν Κοσιελνί, ο οποίος γεννήθηκε στην Tulle.

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση από το τοπικό οικονομικό δικαστήριο ήρθε μόλις έξι μήνες αφότου ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κάτοικος της Tulle, και η υπουργός Πολιτισμού Ρασίντα Ντατί εγκαινίασαν ένα μουσείο και έναν πολιτιστικό χώρο Accordion City αξίας 9 εκατ. ευρώ στην πόλη.

«Η μόνη μας ελπίδα ήταν να εισέλθουμε στην κινεζική αγορά, όπου η ανάπτυξη και το ενδιαφέρον για τα ακορντεόν είναι ισχυρότερα, αλλά δεν τα καταφέραμε», δήλωσε ο Brandao στην εφημερίδα La Montagne. «Και αυτό παρά τη συμμετοχή μας στη Διεθνή Έκθεση Μουσικών Οργάνων της Κίνας, το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο στον τομέα αυτό».

Photo: Wikimedia Commons

«Τίποτα δεν έχει χαθεί»

Ο Brandao δήλωσε στον Guardian: «Η εταιρεία έχει τεθεί υπό εκκαθάριση και ως εκ τούτου έχει κλείσει. Οι εργαζόμενοι θα απολυθούν την επόμενη εβδομάδα».

Πρόσθεσε: «Ένα σχέδιο εξαγοράς εξετάζεται από 4 εργαζόμενους. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα μέσα στον επόμενο μήνα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αναζητούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτά είναι όλα τα νέα από τη Maison Maugein».

Ο Ολάντ, ο οποίος είναι πλέον βουλευτής, δήλωσε ότι η εκκαθάριση δεν σημαίνει το τέλος της εταιρείας. «Σημαίνει ότι κάποια στιγμή, η μάρκα Maugein, η επιχείρηση Maugein και το ακορντεόν θα μπορέσουν να συνεχίσουν χάρη σε νέους επενδυτές. Είναι βέβαιο ότι θα περιορίσουν την κατασκευαστική πλευρά, αλλά θα προσπαθήσουν να διευρύνουν τη διανομή», δήλωσε ο Ολάντ στο Totem Radio.

«Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε αυτή την εξαγορά ώστε να έχουμε την ικανοποίηση να ακούμε το ακορντεόν Maugein σε πολλές αίθουσες συναυλιών».

Και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει χαθεί, όλα πρέπει να γίνουν, διότι η ανακοίνωση της εκκαθάρισης της Maugein δεν είναι απλώς μια είδηση που θλίβει τους κατοίκους της Tulle και της Corrèze. Τα ακορντεόν είναι γνωστά σε όλη τη Γαλλία».

Το τελευταίο ακορντεόν Maugein που έχει παραγγελθεί θα παραδοθεί τη Δευτέρα.

*Με στοιχεία από theguardian.com



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ