21.5 C
Volos
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ισραήλ: «Δεν έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν» λένε οι ΗΠΑ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα «σκοτάδια» φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν για το σχέδιο αντιποίνων του Ισραήλ αναφορικά με το μέγεθος, τον στόχο αλλά και το χρονικό σημείο που θα επιλέξει το Τελ Αβίβ να επιτεθεί.

Η δημόσια άρνηση του Μπάιντεν να στηρίξει μία πιθανή επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν αποδεικνύεται αρκετή για να βάλει φρένο στα εφιαλτικά σενάρια.

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNN ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι το χτύπημα στα πυρηνικά είναι πλέον εκτός συζήτησης.

Είναι «πραγματικά δύσκολο να πει κανείς» αν το Ισραήλ θα επιλέξει την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για αντίποινα

«Ελπίζουμε και περιμένουμε να δούμε κάποια σοφία καθώς και δύναμη, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις», ήταν η δήλωση του ανώτατου αξιωματούχου σε σχετική ερώτηση του CNN.

Ακόμα πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο να πει κανείς» αν το Ισραήλ θα επιλέξει την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για αντίποινα.

Δημόσια υποστήριξη στο Ισραήλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι και νομοθέτες – και από τα δύο κόμματα – έχουν εκφράσει τη θερμή υποστήριξή τους στο Ισραήλ λέγοντας δημόσια ότι το Ιράν πρέπει να υποστεί συνέπειες.

Ταυτόχρονα υπάρχει υπόγεια κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν έχει καταφέρει να χαλιναγωγήσει τον Νετανιάχου και ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι σε επαφή με τους ομολόγους τους στο Ισραήλ επί 12 ώρες την ημέρα, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον δεν γνωρίζει ακόμα το πότε θα επιλέξει το Τελ Αβίβ να εξαπολύσει επίθεση.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ «δεν πρόκειται να λάβει απόφαση αμέσως» και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Τελ Αβίβ αφού καταλήξει στα σχέδιά του θα τα συζητήσει με τις ΗΠΑ.

Θα επιλέξει το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου;

Για την πιθανότητα η ημερομηνία απάντησης να είναι η 7 Οκτώβρη ο ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι το Ισραήλ θα ήθελε να το αποφύγει, επισημαίνοντας την επισημότητα της ημέρας αυτής και ότι τυχόν ισραηλινά αντίποινα ενδεχομένως να στρέψουν τη συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που θα ήθελε το Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για να αποτρέψουν τη σύγκρουση από το να μετατραπεί σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο – και μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει», δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNN. Αλλά παραδέχτηκε τώρα πια «έχουμε φτάσει στα όριο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ δήλωσε την Τετάρτη ότι «γίνονται μεγάλες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και να διασφαλιστεί ότι οι προοπτικές γίνονται κατανοητές».

«Υπήρξαν στιγμές έκπληξης, δεν νομίζω ότι αυτό είναι μυστικό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών», παραδέχθηκε.

«Όσον αφορά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, δεν είναι μόνο το Ισραήλ που σκέφτεται τις επιλογές απάντησής του, είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Κάμπελ σε εκδήλωση στο Carnegie Endowment for International Peace.

«Το κυρίαρχο μήνυμά μας είναι, «ας είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε σε σχέση με το Ιράν»», είπε ο Κάμπελ.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ