21.8 C
Volos
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Η ΕΕ εκφράζει την απαρέγκλιτη προσήλωσή της στη στρατηγική εταιρική σχέση με το Μαρόκο

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάζα: Κόντρα Μακρόν με Νετανιάχου για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Οι αποστολές όπλων που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση στη Γάζα...

Τηλεπικοινωνίες: Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες και λιγότερες εταιρείες

Ο εκτεταμένος τηλεπικοινωνιακός τομέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης  που προβάλεται...

Γαλλία: Φόρος μόνο για το 0,3 των φορολογουμένων!

Η Γαλλία ανακοίνωσε ένα νέο προσωρινό φόρο που θα...

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, έκαναν την αρχή, επιβεβαιώνοντας με κοινή τους δήλωση τη δέσμευση της ΕΕ για περαιτέρω διατήρηση και ενίσχυση των στενών σχέσεων με το Μαρόκο σε όλους τους τομείς. σύμφωνα με την αρχή «pacta sunt servanda» (τα συμπεφωνημένα, πρέπει να τηρούνται).

Η κοινή αυτή δήλωση αποτελεί σπάνια πολιτική πράξη που καταδεικνύει τη σημασία του Μαρόκου και της εταιρικής του σχέσης με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας εκ νέου τη «μεγάλη αξία» που αποδίδει η ΕΕ στη «στρατηγική της εταιρική σχέση με το Μαρόκο, η οποία είναι μακροχρόνια, ευρεία και εις βάθος». Οι δύο αξιωματούχοι σημείωσαν, δε, ότι τα δύο μέρη έχουν δημιουργήσει, όλα αυτά τα χρόνια, «μια βαθιά φιλία και μια σταθερή και πολύπλευρη συνεργασία, την οποία σκοπεύουμε να ανεβάσουμε στο επόμενο επίπεδο τις εβδομάδες και μήνες που έρχονται».

Αρκετές χώρες της ΕΕ ακολούθησαν το παράδειγμά τους, τονίζοντας τη στρατηγική φύση της εταιρικής σχέσης Μαρόκου-ΕΕ.

Στη Μαδρίτη, ο ισπανός ΥΠΕΞ, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Μαρόκο, εκφράζοντας, αφενός, τη βούληση να διατηρηθεί, αφετέρου, τον σεβασμό της κυβέρνησης της χώρας του στην απόφαση του ΔΕΕ. Ο Αλμπάρες τόνισε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ – Μαρόκου για αμφότερα τα δύο μέρη, καθώς και τα «οφέλη» που έχει αποφέρει στον τομέα της αλιείας και της γεωργίας, καταλήγοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να «εργάζεται από κοινού με την ΕΕ και το Μαρόκο για τη διατήρηση και ανάπτυξη αυτής της προνομιακής σχέσης».

Από την πλευρά της, η Γαλλία επιβεβαίωσε την ακλόνητη προσήλωσή της στην εξαιρετική εταιρική της σχέση με το Μαρόκο και την αποφασιστικότητά της να την εμβαθύνει περαιτέρω. Σε δελτίο τύπου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η σχέση ΕΕ – Μαρόκου είναι στρατηγικής φύσης, επιβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους του για την ενίσχυση των ανταλλαγών, ιδίως των οικονομικών, και τη διατήρηση των κεκτημένων της εταιρικής σχέσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όπως, άλλωστε, επεσήμανε με επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρον, προς τον βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, με την ευκαιρία της επετείου της Ενθρόνισης του τελευταίου, η Γαλλία παραμένει αποφασισμένη να στηρίξει τις προσπάθειες του Μαρόκου υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ασφάλειας της Σαχάρας, προς όφελος των τοπικών πληθυσμών.

Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επανέλαβε τη σταθερή της θέση υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου, η οποία είναι «προς το κοινό μας συμφέρον»: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων ενισχύοντας τους δεσμούς και επεκτείνοντας τη συνεργασία με το Μαρόκο σε νέους τομείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη μελετά λεπτομερώς την απόφαση του ΔΕΕ σχετικά με τις συμφωνίες αλιείας και γεωργίας ΕΕ-Μαρόκου.

Το Βέλγιο επανέλαβε επίσης την προσήλωσή του στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου και τη δέσμευσή του να συνεχίσει να εργάζεται για την εμβάθυνσή της, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων αξιωματούχων. «Το Βέλγιο εκφράζει εκ νέου την προσήλωσή του στη φιλία και τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου και θα συνεχίσει να εργάζεται για την εμβάθυνσή της», επιβεβαίωσε το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του X.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ιταλία τόνισε τη «θεμελιώδη» στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου. «Η στρατηγική εταιρική σχέση είναι θεμελιώδης μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, μεταξύ άλλων στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας», επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, στον λογαριασμό του X. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να το λάβει υπόψη του», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας. «Η ιταλική κυβέρνηση, όπως σκοπεύω να επαναλάβω κατά την επίσκεψή μου στο Ραμπάτ, επιθυμεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με το Μαρόκο, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία επανέλαβε και εκείνη τη «σταθερή της δέσμευση στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου», τονίζοντας ότι στηρίζει την κοινή δήλωση των ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την απόφαση του ΔΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα, η Φινλανδία επιβεβαίωσε την «ισχυρή δέσμευσή της» στη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ – Μαρόκου.

Εκφράζοντας την υποστήριξη της Φινλανδίας στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων αξιωματούχων, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επανέλαβε, στον λογαριασμό του Χ, την «ισχυρή δέσμευση» της σκανδιναβικής χώρας προς τη «στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ