20.7 C
Volos
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Κύπρος: Μικρό αλλά υπαρκτό το ενδεχόμενο να πληγεί από εκτοξεύσεις πυραύλων στη Μέση Ανατολή

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάνδαλο στην Ισπανία με τη χρηματοδότηση του ακροδεξιού Vox

Οσμή σκανδάλου στην Ισπανία. Η υπόθεση που αφορά τη...

Ψηφιακή διακυβέρνηση: Το τέλος του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ πλησιάζει

Χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θα πραγματοποιούνται πολύ σύντομα οι...

Ισραήλ: Πώς δούλεψε ο Σιδηρούς Θόλος κατά την επίθεση του Ιράν

Το Ιράν χρησιμοποίησε κάποια από τα πιο ισχυρά όπλα...

Κόκκινα αγροτικά δάνεια: Κούρεμα έως 50% και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής

Κούρεμα δανείων που θα ξεπερνά κατά περίπτωση ακόμα και...

Το ενδεχόμενο να πληγεί η Κύπρος τυχαία ή μη από τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεταξύ των εμπλεκομένων στη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύ μικρό χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη ε.α. Αντης Λοΐζου (στη φωτογραφία, επάνω, ορατή ήταν στην Κύπρο η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ).

Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενες επιπτώσεις, με αφορμή την τελευταία πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ο Αντης Λοΐζου τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός του κάδρου των ιρανικών επιδιώξεων, ενώ ούτε οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη καθώς έχουν αναπτύξει κατά το πρόσφατο διάστημα στενές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας χρήση των υποδομών της σε πολλές περιπτώσεις για ανεφοδιασμό και υποστήριξη.

Επικίνδυνη μια πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο του Λιβάνου

Πρόσθεσε πως και το ίδιο το Ιράν δεν έχει την πολυτέλεια να βάλλει κατά άλλων στόχων πλην του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως επικίνδυνη πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο του Λιβάνου, σε συνέχεια δηλώσεων του τούρκου προέδρου περί στήριξης σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης από πλευράς Ισραήλ.

Οπως σημείωσε, μια τέτοια στήριξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή όπλων, πυρομαχικών και συμβούλων, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί η Τουρκία υπέρ της τις εξελίξεις στην περιοχή.

Είπε ακόμη ότι για τον σκοπό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και παράνομες στρατιωτικές υποδομές στα κατεχόμενα, αποδεικνύοντας τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στο νησί, η οποία δεν σχετίζεται με την προστασία των Τουρκοκυπρίων αλλά με τη δυνατότητα αυτόκλητων παρεμβάσεων και προβολής ισχύος στην περιοχή.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Σε σχέση με τον ρόλο των βρετανικών βάσεων, είπε ότι υπάρχει υποστήριξη στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών προς το Ισραήλ και λοιπούς συμμάχους, και ανέδειξε τον ρόλο της Ιορδανίας, η οποία, όπως ανέφερε, ήταν μεταξύ των κρατών που αναχαίτισαν τους ιρανικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Αναφορικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μάλλον μικρές, δεδομένης αφενός της στήριξης που παρέχουν στο Ισραήλ οι σύμμαχοί του, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, αφετέρου λόγω γεωγραφικών, επιχειρησιακών, τεχνολογικών και οικονομικών περιορισμών που δεν επιτρέπουν στο Ιράν να εμπλακεί σ’ απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ, περιοριζόμενο σε χτυπήματα μέσω αντιπροσώπων ή συμβολικών κινήσεων όπως η χθεσινή.

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ