20.9 C
Volos
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Τουρκία: Με αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Ερντογάν

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δυτική Όχθη: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από ισραηλινή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν το βράδυ...

Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Χρυσούλα Τζήκα

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών η Χρυσούλα Τζήκα. Η...

Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή ο Ιωάννης Ζιώγας

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών ο Ιωάννης Ζιώγας. Η...

Αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο έγινε στη διάρκεια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση και, συγκεκριμένα, στην τελευταία παράγραφο, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Μέση Ανατολή: «Να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο, όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ  και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Ειδικά για την κρίση στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται ότι «πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες».

«Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και σημειώνεται πως «απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του».

Τέλος, καταδικάζεται «η κήρυξη ως ‘ανεπιθύμητου προσώπου’ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα, ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ