18.1 C
Volos
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κτήριο Βιόπολις από το Παράρτημα Λάρισας του ΣΕΡΕΤΕ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παύλος Πολάκης στο One: Λάθος μου ο Κασσελάκης, δεν κατεβαίνω για να χάσω

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο One Channel...

Στην εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Γόννων ο Δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης (φωτό)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, ο Δήμαρχος...

ΗΠΑ: Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς νερό, μέρες μετά το πέρασμα της Helene

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες εν...

Ένοχος δηλώνει ο γιατρός που συνδέεται με τον θάνατο του Μάθιου Πέρι

Ο πολυαγαπημένος Μάθιου Πέρι, γνωστός από την σειρά «Τα...

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) καλεί τους συναδέλφους, Υποψήφιους Διδάκτορες, ερευνήτ(ρι)ες και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα σε στάση εργασίας την Πέμπτη 03/10 09:30-13:00 και συγκέντρωση 13:00 στην Βιόπολις (μπροστά από τη λέσχη).

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

“Τουλάχιστον 22 προσαγωγές, 11 συλλήψεις και δικαστήριο με 8 κατηγορίες ήταν ο απολογισμός της “Βραδιάς του Ερευνητή” υπό τη διοργάνωση του Πρύτανη ΕΜΠ, Ιωάννη Χατζηγεωργίου. Χωρίς να υπολογίζουμε την πρωτόγνωρη εικόνα του αστυνομοκρατούμενου ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων.

Η απάθεια του Πρύτανη για την εργασιακή συνθήκη στο ΕΜΠ είναι γνωστή καθώς συστηματικά αποφεύγει κάθε δημόσια συζήτηση ή έστω γραπτή απάντηση στο πλήθος αιτημάτων που του έχουμε απευθύνει, και την Παρασκευή 27/9 φάνηκε ξεκάθαρα η στάση του απέναντι μας. Όπως άλλωστε και η μανία του για ένα “καθαρό”, αποστειρωμένο ίδρυμα όπου χωράνε μόνο μπίζνες και θεαθήναι, επιβάλλοντας μάλιστα καθεστώς ανελευθερίας για να το επιτύχει. Ίσως για αυτό και ενορχήστρωσε τη στρατοπέδευση κάθε λογής δυνάμεων καταστολής (ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΜΑΤ, ασφάλεια) εντός κι εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου, τους ελέγχους σε άτομα που προσέγγιζαν την “ανοιχτή” εκδήλωση και τις αθρόες προληπτικές προσαγωγές. Όποιος ήθελε να παρακολουθήσει τα δρώμενα έπρεπε να περάσει από ένα σμήνος μαυροντυμένων πάνοπλων αντρών, ελπίζοντας ότι δε θα τον σταματήσουνε επειδή δε τους άρεσε η φάτσα του. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου η αστυνομία πέρναγε χειροπέδες σε άτομα που έκρινε ότι θα χαλούσαν την εκδήλωση με διαμαρτυρίες ή πολιτικό υλικό, με τον Πρύτανη να επιβλέπει!

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, μέλη του Σωματείου μας συγκεντρώθηκαν για να παρέμβουν στην εκδήλωση για να φανερώσουν τη πραγματική εικόνα της έρευνας και να καταδείξουν τα προβλήματα του κλάδου, όπως η επισφαλής και κακοπληρωμένη εργασία. Στο χώρο βρεθήκαν παράλληλα και φοιτήτριες, μεταπτυχιακοί, κάτοικοι της γειτονιάς και συνελεύσεις για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς λειτουργίας του ιδρύματος και τη συνεργασία με φορείς που συμμετέχουν στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Δεν ήμασταν όμως καλοδεχούμενοι από τον Πρύτανη, καθώς σύντομα άρχισε να ωρύεται απευθυνόμενους στους επίσημους καλεσμένους πως “το ίδρυμα δεν είναι δικό τους, είναι δικό μας και αυτοί είναι μη συμβατά μοσχεύματα”, ρητορική που παραπέμπει σε καθαρά ναζιστικές ιδεολογίες, όχι απλά φασιστικές αλλά γκεμπελικών προτύπων. Στη συνέχεια φώναξε την αστυνομία να επιτεθεί στα μέλη του Σωματείου μας, τραυματίζοντάς τα και συλλαμβάνοντας έναν συνάδελφο, μέλος του ΔΣ του ΣΕΡΕΤΕ! Σε όλο το χώρο του κτιρίου Αβέρωφ επικράτησε πανικός, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να διώξουν βίαια τους “ταραξίες”, ενώ επιδοθήκαν και σε σωρεία συλλήψεων. Όλα αυτά χωρίς να έχει κινδυνεύσει κανείς από τους παρευρισκόμενους, πλην της επίθεσης των αστυνομικών, η οποία εκτυλίχθηκε δίπλα σε οικογένειες με παιδιά που είχαν έρθει να συμμετάσχουν στα workshops.

Σα να μην έφτανε η ξεφτίλα και η μανία του Πρύτανη να μετατρέψει μία (υποτίθεται) εξωστρεφή εκδήλωση σε ένα ατέρμονο κυνήγι μαγισσών, τόλμησε να καταθέσει και μήνυση κατά των ατόμων που

συλληφθήκαν στη διάρκεια της προγραμματισμένης παρέμβασης του Σωματείου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν 8 πλημμεληματικές κατηγορίες! Εκφοβιστική δίωξη δηλαδή, που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και την ελεύθερη έκφραση. Λέει πολλά άλλωστε που δέχθηκε διθυράμβους από τον Άδωνι Γεωργιάδη, πως έγραψε ιστορία τακτοποιώντας τους “ακροαριστερούς” που διαμαρτύρονται για “Παλαιστίνες και αμοιβές”!

Δε θα περάσει έτσι αυτό όμως! Δε θα περιμένουμε να μας φέρει και το τανκ την επόμενη φορά που θα καταδείξουμε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας μας. Δε θα ανεχτούμε να στέλνει φοιτητές κι εργαζόμενους του ιδρύματος στα κελιά της ασφάλειας και στα δικαστήρια επειδή διαμαρτύρονται. Τέτοιες πρακτικές ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για εργασία με μισθό, ασφάλιση, ωράριο και συλλογικές συμβάσεις. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παρενόχλησης από τους επιβλέποντες στα εργαστήρια του “βωμού της γνώσης”. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειά με δικαιώματα”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ