26.8 C
Volos
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίβανος: Ελληνορθόδοξος ιερέας τραυματίστηκε σοβαρά από Ισραηλινή επιδρομή

Ανταποκρίτρια του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων του Λίβανου στη πόλη Μαρτζαγιούν ανέφερε ότι ισραηλινή επιδρομή οδήγησε...

Επιβεβαιώνεται το ψαλίδισμα της κυβερνητικής εκτίμησης για την ανάπτυξη

Το «ψαλίδισμα» της κυβερνητικής εκτίμησης για την ανάπτυξη της...

ΣΥΡΙΖΑ για φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Ο εφησυχασμός αποτελεί ασυγχώρητη πολυτέλεια

Η μάστιγα των δασικών πυρκαγιών αποτελεί μείζονα πρόκληση για...

Ρέμπελ Γουίλσον: Παντρεύτηκε την Ραμόνα Αγκρούμα

Πριν μερικές μέρες έφτασε στα αφτιά μας η είδηση...

Απομείωση ή διαγραφή των «κόκκινων» δανείων των 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δισ ευρώ, περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Το πλαίσιο ρυθμίσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών και την αποτελεσματική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή, της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας», παρουσιάστηκε στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κώστας Χατζηδάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.

Επιπλέον, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

Σκοπός των ρυθμίσεων «είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της αποδέσμευσης ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών καθώς και τη διατήρηση του αρραγούς κοινωνικού ιστού».

Ένα τολμηρό σχέδιο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου επισήμανε ότι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων είναι «ένα τολμηρό σχέδιο το οποίο ελπίζουμε να απαλλάξει από χρέη παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί πολλή υποθηκευμένη γη, παραγωγικές υποδομές, θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης».

Σημείωσε δε, ότι «είναι ένα μόνο από τα πολλά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα. Θυμίζω τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου πετρελαίου από το 2025, αλλά και το πολύ καινοτόμο και τολμηρό πρόγραμμα το οποίο ξεδιπλώνεται για επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ