24 C
Volos
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

«Πυρά» Φάμελλου και Νέας Αριστεράς για τη φωτιά: Ούτε θέλει ούτε μπορεί ο Μητσοτάκης

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και της Google

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της Ακαδημαϊκής...

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την φονική πυρκαγιά στην Κοριθία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί».

«Παρότι μπήκαμε στον Οκτώβριο, ξεκινάμε τον μήνα με μία μέγα-πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Μία πυρκαγιά, η οποία ανέπτυξε μέτωπα σε μήκος 30 χλμ. με πολλαπλές επιπτώσεις και δυστυχώς και με θύματα», δήλωσε ο κ. Φάμελλος, εκφράζοντας «συλλυπητήρια και οδύνη για τους νεκρούς», αλλά και συμπαράσταση σε όσους και όσες επιχειρούν αυτή τη στιγμή στα μέτωπα. «Πρώτη μας υποχρέωση είναι να συμβάλλουμε στο έργο τους», τόνισε.

Σημείωσε, όμως, ότι «επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, με αυτή την κυβέρνηση το φαινόμενο μία φωτιά να σβήνει στη θάλασσα. Προφανώς είναι απαραίτητες οι εκκενώσεις των οικισμών και η προστασία των πολιτών, αλλά η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να παραμένει σε ρόλο θεατή. Υπάρχει θέμα πολιτικών επιλογών, ας μην κρυβόμαστε», υπογράμμισε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα:

– «Η πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που πρέπει να στοχεύει στον περιορισμό του μεγέθους των πυρκαγιών και αυτό σημαίνει ενίσχυση και πόροι στη δασική υπηρεσία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επενδύει στην πρόληψη.

– »Ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας και αντιπυρικών μελετών για τον συντονισμό των δυνάμεων κατασβεσης, για την εξασφάλιση προσβάσεων, υλικοτεχνικής υποδομής, συνεργασίας με δασικη υπηρεσία και αυτοδιοίκηση, αλλά και ο καλύτερος συντονισμός του πεδίου».

«Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής, απαξιωμένα επίγεια μέσα και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ‘ΑΙΓΙΣ’», προσέθεσε, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσα σε όλα αυτά τη διακοπύ απασχόλησης 2.500 εκπαιδευμενων πυροσβεστών σε ένα μηνα!».

«Σήμερα προέχει η κατάσβεση και η ασφάλεια όσων βρίσκονται στην περιοχή. Και φυσικά μετά η αποκατάσταση και των περιουσιών αλλά και του περιβάλλοντος. Δεν μπορεί όμως η χώρα να συνεχίζει αθωράκιστη μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Μια ισχυρή πολιτεία προϋποθέτει πολιτική αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί…», επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Νέα Αριστερά: Ο κ. Κικίλιας να πάει σπίτι του

«Πυρά» στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό εξαπέλυσε και η Νέα Αριστερά για τη φωτιά στην Κορινθία.

Όπως τονίζει, «τρίτη ημέρα και η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο την Κυριακή συνεχίζει να καίει με το μέτωπο να πλησιάζει στα Τρίκαλα Κορινθίας.  Τρίτη ημέρα που μια πυρκαγιά στα τέλη Σεπτέμβρη δεν μπορεί να ελεγχθεί.  Τρίτη ημέρα ανυπολόγιστης καταστροφής με ολόκληρους δήμους να τυλίγονται στις φλόγες. Με δυο νεκρούς πολίτες, τραυματίες κατοίκους και πυροσβέστες», για να σημειώσει χαρακτηριστικά: Αυτό είναι που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σήμερα στην βουλή ως ‘εκκρεμότητα’ που πρέπει να τελειώσει».

«’Δεν περιμέναμε ότι σε αυτή την περίοδο θα είχαμε τόσες πολλές πυρκαγιές’ δήλωσε ο… τουρίστας υπουργός κλιματικής κρίσης. Μάλιστα ο κύριος Κικίλιας επανέλαβε την γνωστή καραμέλα για το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής και τις ιδιαίτερες συνθήκες», αναφέρει η Νέα Αριστερά, υπογραμμίζοντας πως «η ομολογία ανικανότητας του κ. Κικίλια είναι συγκλονιστική. Ιδίως όταν η συγκεκριμένη περιοχή είχε τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό την Κυριακή. Ας ενημερώσει κάποιος τον υπουργό ότι κλιματική κρίση σημαίνει επιμήκυνση των συνθηκών του καλοκαιριού ακόμα και τον Σεπτέμβρη».

«Πλάι στην ανικανότητα υπάρχει και η αντικειμενική ευθύνη της πολιτικής και ιδεολογικής εμμονής. Δεν πάνε πολλές μέρες από όταν ο κ. Κικίλιας δήλωνε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι συμβάσεις 2500 εποχικών πυροσβεστών δεν θα ανανεωθούν. Για πέμπτη χρονιά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προσλάβει πυροσβέστες. Για πέμπτη χρονιά συνεχίζει στο δόγμα της εκκένωσης και της ατομικής ευθύνης», σημειώνει επίσης.

Για να καταλήξει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες, τα δάση και τις περιουσίες. Ακόμα όμως και για αυτή την κυβέρνηση ο κ. Κικίλιας πρέπει να πάει άμεσα στο σπίτι του αντί να προκαλεί και ταυτόχρονα να γελοιοποιείται δημοσίως».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ