19.5 C
Volos
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Παρέμβαση για το Κτηματολόγιο

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας – Σποράδων, το τελευταίο διάστημα περιήλθαν εκατοντάδες αιτήματα από πολίτες, φορείς, δικηγόρους και μηχανικούς, που αφορούν τη λειτουργία του Κτηματολογίου, με τα οποία ζητούνταν η θεσμική διαμεσολάβηση της Περιφερειακής Αρχής προς την Κυβέρνηση, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετηθούν και να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματά τους.

Τα αιτήματα μελετήθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και κωδικοποιημένα διατυπώθηκαν σε ενιαίο κείμενο και δια του Περιφερειάρχη υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Υπουργούς για να ρυθμιστούν νομοθετικά, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, για την λειτουργία του Κτηματολογίου, που συζητείται τις ημέρες αυτές στη Βουλή.

Τα αιτήματα αφορούν στην:

1) Άμεση επαναλειτουργία μέχρι 30-04-2025 του Γραφείου Κτηματογράφησης στη Μαγνησία, που αφορά  τους προκαποδιστριακούς  Δήμους Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών). Το γραφείο  έκλεισε  στις 13 Σεπτεμβρίου 2024  και δεν δέχεται  πλέον την  παραλαβή δηλώσεων Δ2 (επιγενόμενες πράξεις – έγγραφα κληρονομικού δικαιώματος – χρησικτησίες), με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, αφού αυτή θα καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θα  περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

2) Άμεση ρύθμιση ώστε όλες οι ενεργές μελέτες κτηματογράφησης που αφορούν: α) το Ανατολικό Πήλιο, β) Τη Νέα Ιωνία και περίχωρα Βόλου και γ) το υπόλοιπο Μαγνησίας να δέχονται δηλώσεις ιδιοκτησίας μέχρι τις 30η Απριλίου 2025, δεδομένου ότι, όπως προεκτίθεται, η Μαγνησία έχει πληγεί από θεομηνίες και ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ιδιοκτησίας.

3) Να δοθεί παράταση μέχρι 30-04-2025 και στην προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία, η οποία λήγει στις 30η Νοεμβρίου 2024.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του στις 30-09-2024 εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητείται η αποδοχή των προαναφερομένων αιτημάτων, επικαλούμενο κυρίως ότι οι πολίτες του νομού Μαγνησίας δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω των συνεπειών από τις καταστροφικές θεομηνίες του Σεπτεμβρίου 2023. Άλλωστε, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων συνεχίζει να βρίσκεται μέχρι 04-03-2025 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύνολό της, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφερειακή Αρχή λαμβάνει συνεχώς υπόψη της τα αιτήματα των πολιτών στη Μαγνησία και φροντίζει για την έγκαιρη προώθησή τους στους αρμόδιους φορείς, ασκώντας κάθε δυνατή πίεση για την επίλυσή τους..

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ