24 C
Volos
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Ερντογάν: Μίλησε για «την αλητεία» του Ισραήλ, τη «γενοκτονία» στη Γάζα και τον κίνδυνο στα Βαλκάνια

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάστορας για Χατζηγιάννη: «Η πιο ωραία φωνή στην Ελλάδα»

Ο Χρήστος Μάστορας εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον...

Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς

Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς. Η...

ΓΣΕΕ: 24ωρη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, των αυξημένων τιμών των ενοικίων...

Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Αγκυρα έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στον Λίβανο, τη Γάζα και τα Βαλκάνια (φωτογραφία, επάνω, από το aa.com.tr).

«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, αιμοδιψείς και γεμάτοι μίσος, έβαλαν φωτιά στην περιοχή μας και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Λέω ξεκάθαρα, δεν θα συναινέσουμε ποτέ (…) σ’ αυτήν τη βαρβαρότητα. Δεν θα υποκύψουμε στο θράσος του σιωνιστικού λόμπι που στοχοποιεί και το πρόσωπό μου», δήλωσε.

«Δεν θα υποκύψουμε στο θράσος του σιωνιστικού λόμπι που στοχοποιεί και το πρόσωπό μου»

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε περί υποστήριξης της Τουρκίας στον Λίβανο και επέμεινε ότι στέκει στο πλευρό του.

«Σε πρώτη φάση, στείλαμε αμέσως φάρμακα έκτακτης ανάγκης και ιατρικές προμήθειες στην περιοχή. Τριάντα τόνοι (τουρκικής) ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασαν στη Βηρυτό την (περασμένη) Τετάρτη. Θα συνεχίσουμε τη βοήθειά μας όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι «οι ανάγκες των αδελφών μας στον Λίβανο αυξάνονται εκθετικά λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ αμάχων και στρατιωτών».

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου έχουν εκτοπιστεί, συνέχισε ο κ. Ερντογάν. «Μη κυβερνητικές οργανώσεις μας, που είναι η υπερηφάνεια του έθνους μας, βρίσκονται στο πεδίο παρά τις δύσκολες συνθήκες — κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Εχουμε επίσης επιταχύνει τις διπλωματικές μας επαφές για να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις του», είπε.

«Χρήση βίας» κατά του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του βρίσκονται σ’ εντατικές επαφές με ομολόγους τους, διαβεβαίωσε.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να σιωπά άλλο μπροστά σ’ αυτήν την αλητεία του Ισραήλ, που βάζει φωτιά σ’ ολόκληρη την περιοχή. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επιδείξει την απαραίτητη βούληση, πρέπει να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο η αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης και να συστηθεί χρήση βίας, όπως έγινε στο ψήφισμα του 1950», πέταξε.

Για τον πρόεδρο Ερντογάν, σ’ αυτήν τη φάση, η στάση του ισλαμικού κόσμου έχει μεγάλη σημασία. «Οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει ν’ αντιδράσουν εντονότερα» στις εξελίξεις στη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και τον Λίβανο, εξήγησε.

«Ως μουσουλμάνοι, πρέπει να ηγηθούμε όλου του κόσμου στην πρόληψη της καταπίεσης και να τείνουμε το χέρι μας στους καταπιεσμένους. Αν δεν υποστηρίξουμε πρώτοι εμείς τους αδελφούς μας, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους να τους υποστηρίξουν.

»Ωστόσο, δυστυχώς, υπάρχει σοβαρή αδυναμία από την πρώτη μέρα από αυτήν την άποψη. Δεν λαμβάνονται οικονομικά, εμπορικά και διπλωματικά μέτρα για να εξαναγκαστεί η ισραηλινή κυβέρνηση (να κλείσει τη συμφωνία) κατάπαυσης του πυρός που αποδέχθηκε η Χαμάς. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα πως λυπούμαστε γι’ αυτήν την αδράνεια».

Αναφερόμενος στην ομιλία του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την 24η Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας θύμισε ότι επέστησε ιδιαίτερη προσοχή «στις συγκρούσεις και τις φρικαλεότητες στην περιοχή μας, ιδίως στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του λαού της Γάζας».

Αποσχιστικές τάσεις στα Βαλκάνια

Επανέλαβε το σύνθημά του ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» (σ.σ. αναφέρεται στα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), τονίζοντας ότι η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια δεν πρέπει ν’ αφεθεί στις επιθυμίες «πέντε προνομιούχων».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε επίσης στα Βαλκάνια, διατυπώνοντας τη θεωρία πως υπάρχει κέντρο εξουσίας που υποδαυλίζει αποσχιστικές τάσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη:

«Βλέπουμε ότι ο εγκέφαλος που προχωρά στη Μέση Ανατολή σε λουτρό αίματος τους τελευταίους μήνες διαταράσσει τις κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές στα Βαλκάνια. Είναι σαφές ποιες προθέσεις κρύβονται πίσω από την υποδαύλιση των αποσχιστικών σχεδίων.

»Ως Τουρκία, είμαστε υπέρ της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εξέφρασα πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη την ευαισθησία μας για το θέμα αυτό στον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ