22.9 C
Volos
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Το χρονικό του σκανδάλου των υποκλοπών – Από την Εξεταστική Επιτροπή στα «ρυπαρά δίκτυα»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Ουκρανία επιτέθηκε σε υποσταθμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σύμφωνα με τους Ρώσους [βίντεο]

Η διοίκηση του υπό ρωσική κατοχή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής...

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον απολογισμό του πρωθυπουργού: Η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει σύντομα να λάβει τέλος

Κριτική στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί ο...

Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή 64χρονη

Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών η Αλίκη Παπαγεωργίου. Η...

Ήταν Αύγουστος του 2022 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει λάθος την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το κουβάρι του σκανδάλου των υποκλοπών είχε μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται, προκαλώντας αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό. Αυτά τα δύο και πλέον χρόνια η κυβερνητική γραμμή άλλαξε ουκ ολίγες φορές.

Παρακολουθήσεις και παραιτήσεις

Αρχικώς, οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν υπό παρακολούθηση μετά από αίτημα μυστικών υπηρεσιών τρίτων χωρών, διαψεύστηκαν πλήρως.

Η βαριά σκιά πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου οδηγεί τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον Επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέωντα, σε παραίτηση, ενώ παράλληλα φέρνει νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Η πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει τέλος. Ακολουθούν αποκαλύψεις, από την ΕΥΠ στο Predator και από το Predator στην ΕΥΠ.

Βουλευτές, κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, εκδότες, άνθρωποι του Τύπου και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πέφτουν θύματα παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, αρκετοί εξ’ αυτών είναι κοινοί στόχοι τόσο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών όσο και του κακόβουλου λογισμικού.

Τα «ρυπαρά δίκτυα»

Στην Εξεταστική Επιτροπή που συστήνεται, η κυβερνητική παράταξη απορρίπτει τη δημιουργία διακομματικού προεδρείου.

Συγχρόνως, αποφασίζει ότι η Επιτροπή θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά από το ανελέητο pressing του Τύπου και της αντιπολίτευσης, τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση μιλά για ρυπαρά δίκτυα που συνεργάζονται με Μέσα Ενημέρωσης, ενώ καταιγιστικές αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης δείχνουν πως παρακολουθούνταν πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι, και πολλοί άλλοι.

Η ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει την παρακολούθηση των «6»

Τον Ιανουάριο του 2023, η Αρχή Διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών επιβεβαιώνει ότι 6 θεσμικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Κων/Νος Φλώρος, βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Η επιστολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, στους αρχηγούς των κομμάτων και στον υπουργό Δικαιοσύνης, στην οποία παραθέτει τα ευρήματα που προέκυψαν μετά τους ελέγχους της Αρχής, πυροδοτεί νέο γύρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Είχε προηγηθεί αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις παρακολουθήσεις από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Χρήστο Ράμμο για προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ εκλογών και υποκλοπών

Στον δρόμο προς τις εκλογές του 2023, η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται, ο θρίαμβος ωστόσο του 41% αλλάζει τα δεδομένα.

Το Φλεβάρη, η κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά της ενόχληση για το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Στο «αρχείο»

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Άρειος Πάγος έβαλε στο αρχείο την υπόθεση ως προς τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι από την έρευνα της Δικαιοσύνης δεν προέκυψε σύνδεση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής καλεί τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης να ζητήσουν συγγνώμη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ