26.8 C
Volos
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Κώστας Τσιάρας: Τα έργα που προγραμματίζονται αλλάζουν την πορεία της Θεσσαλίας

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ



Έργα που θα αλλάξουν την πορεία και το μέλλον της Θεσσαλίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, τα έργα που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Όπως τόνισε ο υπουργός, στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τον Daniel, από την παρουσίαση των παρεμβάσεων αποκατάστασης, τις αποζημιώσεις στον πρωτογενή τομέα και των έργων ανασυγκρότησης καταδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα, στο πλευρό των πληγέντων.

Τα στοιχεία της παρουσίασης του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα, ανά τομέα:


Ad hoc Πρόγραμμα  χορήγησης ενισχύσεων για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο

Προϋπολογισμός: 260 εκατ. € σύμφωνα με την ΚΥΑ του προγράμματος (και με δυνατότητα υπέρβασης κατά 20% επί του προϋπολογισμού)

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 2024

Αμέσως μετά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων Daniel και  Elias, ο ΕΛΓΑ κινητοποίησε το σύνολο των δυνάμεων του, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να επισπευτούν οι απαιτούμενες διαδικασίες  για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς το συντομότερο δυνατό.
Συγκεκριμένα:
• Το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας ενισχύθηκε με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
• Λειτούργησε αμέσως τηλεφωνικό κέντρο για την υποδοχή δηλώσεων ζημιάς και την παροχή πληροφοριών. Εξυπηρέτησε τους παραγωγούς σε 24ωρη βάση καθ’ όλο το διάστημα υποβολής δηλώσεων ζημιάς, το οποίο μετά από παρατάσεις έληξε στις 20/10/2023 για την Θεσσαλία και 25/10/2023 για την Στερεά Ελλάδα.
• Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών, ενισχύθηκαν οι Ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των  Δήμων  με προσωπικό του ΕΛΓΑ για την σύνταξη και παραλαβή των δηλώσεων ζημιάς.
• Ταυτόχρονα, το γεωτεχνικό προσωπικό ξεκίνησε το έργο των εκτιμήσεων στο ζωικό κεφάλαιο και τον προσδιορισμό των ζημιών σε καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, γεωργοτεχνολογικό εξοπλισμό και έγγειο κεφάλαιο. Με την αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων από το σύστημα Copernicus , εντός μηνός είχε προσδιορίσει σε πρώτο επίπεδο τους δικαιούχους αποζημιώσεων, γεωργούς και κτηνοτρόφους.
• Παράλληλα και εξαιτίας του γεγονότος πως, παρόλο που οι ζημιές ήταν ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές δεν επαρκούσαν  για την καταβολή των αποζημιώσεων στο ακέραιο, η Κυβέρνηση αποφάσισε την κάλυψη του συνόλου των αποζημιώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό, υποβλήθηκε στην Ε.Ε. ad hoc πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε σε σύντομο διάστημα και μάλιστα με ευνοϊκότερους  όρους από τους προβλεπόμενους στους Κανονισμούς Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής  και Ζωικού Κεφαλαίου από τον ΕΛ.Γ.Α. (π.χ. αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας)

Έχει χορηγηθεί κρατική ενίσχυση  ήσσονος σημασίας (de minimis)  συνολικού ποσού 976.558 ευρώ σε 427 συνολικά πλοιοκτήτες παράκτιων αλιευτικών σκαφών μόνιμων κατοίκων  της Περιφέρειας Θεσσαλίας και 13 σκαφών που έφεραν το αλ. εργαλείο γριγρί που βάσει στοιχείων δορυφορικού συστήματος βρίσκονταν σε περιοχές που επλήγησαν.



Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί συμπληρωματική ΚΥΑ για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 1.662.000 ευρώ για 522 αλιευτικά σκάφη παράκτια, αλλά και γριγρί και μηχανότρατες που βάσει δορυφορικού συστήματος ή βεβαίωσης λιμενικής αρχής βρίσκονταν στις περιοχές που είχαν πληγεί





Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου 2023-2025



Προϋπολογισμός: ≈ 82 εκατ. €/έτος σε επίπεδο χώρας



Πρόοδος υλοποίησης:  έως τέλος του έτους εξόφληση της επιστροφής του ειδικού φόρου για το έτος 2024



Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα που τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το έτος 2023 έλαβαν επιστροφή  38.627  επαγγελματίες αγρότες  και για το έτος 2024 έλαβαν προκαταβολή  το 50% της επιστροφής 39.800 επαγγελματίες αγρότες

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ