22.9 C
Volos
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τα δρομολόγια του τρόμου στον σιδηρόδρομο φέρνουν απεργιακό «φρένο» στα τρένα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών αλλά και την καταστροφική κακοκαιρία του Daniel ο ελληνικός σιδηρόδρομος μετρά τις πληγές του χωρίς τα τραύματα, στα τρένα, να επουλώνονται. Οι σιδηροδρομικοί, τότε και τώρα, είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει αναδεικνύοντας τα διαχρονικά προβλήματα και τα σημάδια εγκατάλειψης αλλά δεν εισακούστηκαν.

Τα τελευταία τρομακτικά περιστατικά με την παρ’ ολίγον μετωπική σύγκρουση δύο συρμών του προαστιακού στους Αγίους Αναργύρους (13/09) και τη σύγκρουση αμαξοστοιχίας με κορμούς πεσμένων δέντρων μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών ξεχείλισαν τη σταγόνα από το ποτήρι.

«Κερασάκι στην τούρτα» η φωτιά που εκδηλώθηκε μεταξύ των σταθμών Νερατζιώτισσα και Ειρήνη

Το περιστατικό της 13ης Σεπτεμβρίου απασχόλησε και τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών. Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υπογράμμισε ότι θα πρέπει, «χωρίς καθυστέρηση» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, να λειτουργήσει στο σιδηρόδρομο ένα μέσο επικοινωνίας που «επιτρέπει την άμεση επαφή ένας προς έναν μεταξύ των σταθμάρχων και των μηχανοδηγών για όλες τις επικοινωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια».

Τα προβλήματα που αφορούν τον ΟΣΕ και την Hellenic train

Στο μεταξύ, οι σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα σε συρμό του Ηλεκτρικού όταν ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς που εκδηλώθηκε μεταξύ των σταθμών Νερατζιώτισσα και Ειρήνη προστέθηκε σαν «κερασάκι στην τούρτα».

Πολλά τα προβλήματα

Με μια πύρινη ανακοίνωση τα σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο περιγράφουν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί για εργαζόμενους και επιβάτες. Ενάμιση χρόνο από την αποφράδα ημέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη, σύμφωνα με τα σωματεία εργαζομένων, τα προβλήματα που αφορούν τον ΟΣΕ και την Hellenic train, διαιωνίζονται και βαλτώνουν.

ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ  απαριθμούν τα προβλήματα που ξυπνούν εφιάλτες:

  • Μη ολοκλήρωση της υπογειοποίησης της γραμμής στην Αθήνα έπειτα από 17 χρόνια,
  • Καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων στον σταθμό Λαρίσης,
  • Παντελής έλλειψη σύγχρονων μέσων αντιμετώπισης των παραβατικών επιβατών,
  • Τραγική κατάσταση των εγκαταστάσεων των μηχανεργοστασίων,
  • Έλλειψη αξιόλογου σύγχρονου τροχαίου υλικού
  • Τραγική έλλειψη προσωπικού

Σύμφωνα με τα σωματεία τα παραπάνω προβλήματα «αναδεικνύουν την απουσία σχεδιασμού στην λειτουργία των εταιρειών, την απουσία κυβερνητικού σχεδίου, την διαχρονική εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου, τις ανερμάτιστες και εκ του προχείρου αλλαγές όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες ευθύνονται για το αλαλούμ της ασυνεννοησίας, καθώς και το κλείσιμο του 1/3 του σιδηροδρομικού δικτύου».

Φρένο τραβούν στα τρένα οι εργαζόμενοι

24ωρη απεργία

Έτσι, απεργούν την Πέμπτη (26/09) ζητώντας, μεταξύ άλλων, άμεσες προσλήψεις, αντικατάσταση του τροχαίου υλικού με σύγχρονους συρμούς εφάμιλλους των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων καθώς και ολοκλήρωση των έργων υποδομής και της ασφάλειας των μεταφορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με ένα βίντεο και αναλυτικές αναφορές στα όσα συνέβησαν πριν και μετά την τραγωδία στα Τέμπη, το Σωματείο μηχανοδηγών και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), σημειώνει πως «αυτές οι απεργίες σε αφορούν» .

Με φόντο φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, οι μηχανοδηγοί αναφέρονται  για άλλη μια φορά στη χρόνια εγκατάλειψη και απαξίωση των σιδηροδρόμων και στα αιτήματα τους, που συνοψίζονται σε επενδύσεις και δράσεις για σύγχρονη και ασφαλή υποδομή στο δίκτυο των τρένων.

Δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας

Επισημαίνεται πως τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό προς και από Αεροδρόμιο την Πέμπτη (26/09) θα εκτελούνται κανονικά. Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train με τη συνδρομή και των σωματείων εργαζομένων, θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Αθήνα – Θεσσαλονίκη 52, 56
  • Θεσσαλονίκη – Αθήνα 53, 57
  • Κιάτο – Πάτρα C14, C24E
  • Πάτρα – Κιάτο C15E, C23E
  • Πειραιάς – Αεροδρόμιο 1206, 1222, 1230
  • Αεροδρόμιο – Πειραιάς 1207, 1223, 1231
  • Πειραιάς – Κιάτο 1300, 1318, 1326
  • Κιάτο – Πειραιάς 1305, 1323, 2301
  • Αθήνα – Χαλκίδα 1532, 1550, 2530
  • Χαλκίδα – Αθήνα 1535, 1553, 2533
  • Θεσσαλονίκη – Λάρισα 1591, 1597, 2593
  • Λάρισα – Θεσσαλονίκη 1592, 1598, 2594
  • Λάρισα – Βόλος c1572, c1574, c1576, c1578, c2570, c2572, c2574
  • Βόλος – Λάρισα c1571, c1573, c1575, c1577, c1579, c2571, c2573

Νόμιμη η απεργία

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Τετάρτης (25/09) η 24ωρη απεργία κρίθηκε νόμιμη από τη Δικαιοσύνη. Τα σωματεία ΣΕΠ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία απέρριψε στο σύνολο της την αγωγή της Hellenic train, συνοψίζεται στον τίτλο του δελτίου μας!!! ΤΟ ΨΕΜΑ ΈΧΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗ». Μεταξύ άλλων, τα σωματεία αναφέρουν πως μετά την απεργία θα ζητήσουν συνάντηση με την διοίκηση και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης της Δικαιοσύνης.

Η 24ωρη απεργία κρίθηκε νόμιμη από τη Δικαιοσύνη

Προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ

Την ίδια ώρα, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών αλλά και άλλα περιστατικά, όπως το πρόσφατο στους Αγίους Αναργύρους όπου από λάθος εντολή σταθμάρχη βρέθηκαν δύο τρένα στην ίδια μονή γραμμή να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, αναδείχτηκε περίτρανα η ελλιπής εκπαίδευση σε τέτοιες κρίσιμες ειδικότητες.  Αντί όμως οι υπεύθυνοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο οποίο θα επιβάλλεται εκπαίδευση, επανεκπαίδευση και αξιολόγηση: 90 σταθμάρχες και κλειδούχοι προσλήφθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ, με άγνωστα κριτήρια. 

Στη Βουλή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίστηκε υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση μιλώντας για 18 έργα και παρεμβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν δεν περιέγραψε όμως ένα σαφές κυβερνητικό σχέδιο για την ανάταξη του σιδηροδρόμου. 

«Εκτός ελέγχου»

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο πλέον στη χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου σε κάθε επίπεδο», υποστηρίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της, λίγο μετά το περιστατικό σε συρμό στη Νερατζιώτισσα. «Είχαμε πρώτα τα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και ακολούθησαν σειρά άλλων ατυχημάτων (…)» σημειώνει η ΝΕΑΡ και προσθέτει ότι «την ίδια ώρα η επιλογή Μητσοτάκη, ο κ. Τζιτζικώστας, αναλαμβάνει επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλώντας ερωτήματα και αγανάκτηση», σχολιάζοντας ότι «δεν είναι μόνο επικίνδυνοι στην κυβέρνηση, αλλά μας δουλεύουν κι από πάνω κανονικά».

«Που βρίσκονται οι προβλέψεις ασφαλείας του σιδηροδρόμου;»

«Στην Ελλάδα του επιτρόπου μεταφορών κ. Τζιτζικώστα και του εκσυγχρονιστή των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών κ. Μητσοτάκη πολίτες, με βάση το δόγμα της εκκένωσης, εξήλθαν από τα παράθυρα συρμού και περπάτησαν στις ράγες μέχρι το σταθμό της Νερατζιώτισσας για να σωθούν από πυρκαγιά», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το επικίνδυνο περιστατικό στον ΗΣΑΠ, μετά την εκδήλωση φωτιάς.

Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου -μεταξύ άλλων- για την κυβέρνηση, «πριν εξάγει την ελληνική τεχνογνωσία ασφαλείας τροχαίου υλικού, συρμών και στην Ευρώπη, μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να μας ενημερώσουν, που βρίσκονται οι προβλέψεις ασφαλείας του σιδηροδρόμου και του ηλεκτρικού σήμερα; Ποιες οι συνθήκες εντός των συρμών του ηλεκτρικού, ποια τα πρωτόκολλα ασφαλείας; Ποια η κατάσταση της συντήρησης του δικτύου; Πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα παιδιά που θα χρησιμοποιούν τα μέσα σταθερής τροχιάς θα φτάνουν με ασφάλεια σπίτια τους;».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ