22.9 C
Volos
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΚΤ: Αμφίβολη η νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο – Σε τρεις εβδομάδες η απόφαση

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα «περιστέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, μετά από μια σειρά ασθενέστερων από το αναμενόμενο οικονομικών στοιχείων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συναντήσει την αντίσταση των «γερακιών» που επιθυμούν μια πιο συντηρητική αξιολόγηση των δεδομένων αντιδρώντας σε νέες μειώσεις, όπως ανέφεραν επτά πηγές στο Reuters.

Οποιαδήποτε κίνηση για νέα μείωση των επιτοκίων θα συναντήσει σθεναρή αντίθεση από τα λεγόμενα «γεράκια»

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θεωρούσαν απίθανη μια μείωση των επιτοκίων την 17η Οκτωβρίου, μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού αυτόν τον μήνα, λόγω των ασθενέστερων προβλέψεων για την ανάπτυξη και των προσδοκιών για συνεχιζόμενη, αν και ανώμαλη, πτώση του πληθωρισμού το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι απογοητευτικές έρευνες για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης και τα στοιχεία για το κλίμα που επικρατεί στη γερμανική οικονομία, καθώς και η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη επιβράδυνση των μισθών, ενθάρρυνε τους πολιτικούς που ευνοούν τα χαμηλότερα επιτόκια – «περιστέρια» στη γλώσσα της αγοράς – να πιέσουν για μείωση, ανέφεραν οι πηγές.

Το ενεργειακό κόστος έχει επίσης υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένοι δείκτες της αγοράς υποδηλώνουν πλέον τον κίνδυνο η ΕΚΤ να ξεπεράσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οποιαδήποτε ώθηση για νέα μείωση των επιτοκίων, ωστόσο, θα συναντήσει σθεναρή αντίθεση από τα λεγόμενα «γεράκια», που υποστηρίζουν ότι οι έρευνες συχνά δίνουν μια πιο ζοφερή εικόνα από τα σκληρά δεδομένα όπως τα στοιχεία του ΑΕΠ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ορισμένες πηγές έθεσαν μια συμβιβαστική λύση στην οποία τα επιτόκια διατηρούνται σε αναμονή τον Οκτώβριο, αλλά δίνεται μια ισχυρή υπόδειξη για πιθανή μείωση τοn Δεκέμβριο, εάν τα δεδομένα δε βελτιωθούν. Αυτό όμως θα έρχονταν σε αντίθεση με την προσέγγιση της ΕΚΤ για λήψη αποφάσεων «συνάντηση τη συνάντηση».

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν ως επί το πλείστον με πτώση την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περαιτέρω οικονομικά στοιχεία και ενδείξεις για επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων.

Ανοιχτή η επόμενη απόφαση για τα επιτόκια

Με την απόφαση της 17ης Οκτωβρίου να απέχει ακόμη τρεις εβδομάδες και σημαντικά στοιχεία όπως ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, η απόφαση παραμένει ανοιχτή και ορισμένοι από τους αρμόδιους αξιωματούχους δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, ανέφεραν οι πηγές.

Τα «γεράκια» έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στα σκληρά δεδομένα, όπως τα μεγέθη των μισθών και του ΑΕΠ, καθώς και στις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ, οι οποίες είναι διαθέσιμες μόνο για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ενώ κάποιοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν φτάσει στο σημείο να αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Οκτώβριο σε ιδιωτικές συνομιλίες, ο Σλοβάκος Peter Kazimir δήλωσε δημόσια ότι η ΕΚΤ «σχεδόν σίγουρα» θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους σε μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο μετά τα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία. Πλέον η αγορά δίνει πιθανότητες 50-60%, η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%, σε σύγκριση με τις πιθανότητες 35% πριν από μια εβδομάδα.

«Συνολικά, τα στοιχεία PMI (έρευνα του Purchasing Manager Index) του Σεπτεμβρίου υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης βασίζεται σε σαθρά θεμέλια, τα οποία σε συνδυασμό με πιο ήπιες πιέσεις τιμών, είναι πιθανό να δουν τα «περιστέρια» της ΕΚΤ να φωνάζουν όλο και περισσότερο για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια νέα μείωση τον Οκτώβριο». δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην BNP Paribas.

Οικονομολόγοι της HSBC δήλωσαν ότι αναμένουν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση από τον Οκτώβριο έως τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ ο οικονομολόγος της Societe Generale, Anatoli Annenkov, δήλωσε ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα επιτόκια.

Πηγή: ΟΤ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ