16 C
Volos
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

ΗΠΑ: Το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νομοσχέδιο κατά του μποϋκοτάζ ισραηλινών προϊόντων

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει τα προϊόντα που προέρχονται από παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη ως «ισραηλινά», στην τελευταία κίνηση που θα μπορούσε να παραγκωνίσει περαιτέρω τους Παλαιστίνιους και τις προσπάθειές τους για αυτοδιάθεση. Συνολικά το μποϋκοτάζ έχει επιφέρει τεράστια ζημία σε πολυεθνικούς κολοσσούς.

Την Πέμπτη, ο «νόμος για την επισήμανση κατά του BDS» ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου με ψήφους 231 έναντι 189, λαμβάνοντας υποστήριξη από τα πιο φιλοϊσραηλινά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων 16 Δημοκρατικών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίχθηκε από τη Ρεπουμπλικανή βουλευτή Claudia Tenney της Νέας Υόρκης, αποτελεί αναβίωση της πολιτικής που προέρχεται από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Donald Trump. Εάν εφαρμοστεί, θα επιβάλλει τα προϊόντα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας να επισημαίνονται ξεχωριστά και όχι μαζί.

Πως θα λειτουργήσει

Αντί να αναγράφονται ως προϊόντα της «Δυτικής Όχθης και της Γάζας», θα αναγράφονται είτε ως «Δυτική Όχθη» είτε ως «Γάζα», γεγονός που ουσιαστικά καταργεί κάθε ενιαία ταυτότητα μεταξύ των παλαιστινιακών εδαφών. Τα προϊόντα από την πλειονότητα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα αναγράφονται επίσης ως «Προϊόν του Ισραήλ» ή «Made in Israel», χωρίς να υπάρχει η γνώση αν τα έσοδα πηγαίνουν σε Παλαιστίνιους ή Ισραηλινούς.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ως άμεση προσπάθεια περαιτέρω υπονόμευσης των προσπαθειών των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει και ενισχύει τη συνεχιζόμενη παράνομη προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών από το Ισραήλ.

Επιδιώκει επίσης να εντείνει τη στοχοποίηση και την καταστολή του κινήματος μποϊκοτάζ, αποεπένδυσης και κυρώσεων (BDS) σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει άτομα και εταιρείες να μην μποϊκοτάρουν προϊόντα που κατασκευάζονται στο Ισραήλ ή στους παράνομους εποικισμούς.

Ως νομοσχέδιο ήταν αναμενόμενο να περάσει καθώς από το μποϋκοτάζ εταιρειών έχουν πληγεί και αμερικανοί επενδυτές, οπότε υπήρχε δεδομένα εχθρική προδιάθεση. Κάποιες φορές μποϋκοτάρονται εταιρείες με ένα μικρό ποσοστό μετόχων από το Ισραήλ. Αντίστοιχα θεωρείται και πολιτική πράξη, με μερίδα νομοθετών να υποστηρίζει και να νομιμοποιεί την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Πηγές: Middle East Monitor/House of Representatives



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ