28.4 C
Volos
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Το εργοστάσιο του BMW Group στο Steyr αλλάζει την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το εργοστάσιο του BMW Group στο Steyr πραγματοποιεί πλήρη μετάβαση στην τηλεθέρμανση: σε τακτική λειτουργία, το εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων στην Αυστρία δεν χρησιμοποιεί πλέον φυσικό αέριο, αλλά αντ’ αυτού βασίζεται στη θερμότητα που προέρχεται από μια κοντινή μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο Milan Nedeljković, μέλος του Δ.Σ. υπεύθυνος παραγωγής της BMW AG, και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έθεσαν σε λειτουργία την παροχή της νέας πηγής ενέργειας. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες του BMW Group να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Ο Milan Nedeljković, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG αρμόδιος για την Παραγωγή δήλωσε: «Βελτιστοποιούμε το ανθρακικό αποτύπωμα όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής μας παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της περιοχής να παράγει ενέργεια από πηγές χωρίς ορυκτά καύσιμα. Σήμερα, θέτουμε ένα νέο ορόσημο εδώ στο Steyr».

Σταθερή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Το εργοστάσιο του BMW Group στο Steyr χρησιμοποιεί περίπου 250 GWh ενέργειας ετησίως – αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 59.000 σπίτια. Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σταθερά: «Από το 2006 καταφέραμε να μειώσουμε σχεδόν στο μισό την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούμε ανά κινητήρα», εξήγησε ο διευθυντής του εργοστασίου, Klaus von Moltke.

H προμήθεια θερμότητας διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά: «Η μονάδα συνδέθηκε για πρώτη φορά με το δίκτυο τηλεθέρμανσης το 2012. Έκτοτε έχουν γίνει πολλαπλές επεκτάσεις», συνέχισε ο Klaus von Moltke. Η μετάβαση στην αμιγή τηλεθέρμανση αναμενόταν να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025, αλλά τώρα έχει ολοκληρωθεί δυόμισι μήνες νωρίτερα.

Τοπική τηλεθέρμανση από θρυμματισμένη ξυλεία

Η αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς έναν ισχυρό εταίρο στην περιοχή: Το εργοστάσιο του BMW Group στο Steyr προμηθεύεται τώρα θερμότητα από τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα της Fernwärme Steyr, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Την μονάδα αυτή διαχειρίζονται οι δύο κρατικοί πάροχοι ενέργειας – η Energie AG Oberösterreich Erzeugung GmbH και η EVN Wärme GmbH – μέσω της κοινής θυγατρικής τους, Bioenergie Steyr GmbH. Για την παροχή της θερμικής ενέργειας που χρειάζεται το εργοστάσιο του Steyr, δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις μια πρόσθετη μονάδα παραγωγής θερμότητας με λέβητα βιομάζας ισχύος 10 MW. Έτσι, το εργοστάσιο στο Steyr θα προμηθεύεται τη θερμότητα που χρησιμοποιεί από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή θρυμματισμένη ξυλεία από τα γύρω δάση.

Ο Klaus von Moltke δήλωσε ανακεφαλαιώνοντας: «Με τη μετάβαση σε 100% θερμότητα από ανανεώσιμη βιομάζα, πραγματοποιούμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα. Το εργοστάσιό μας προμηθεύεται πλέον τόσο την ηλεκτρική ενέργεια όσο και τη θερμότητα που χρησιμοποιεί για την τακτική του λειτουργία από ανανεώσιμες πηγές».

Η συμβολική κίνηση αλλαγής της πηγής ενέργειας πραγματοποιήθηκε με παρόντες περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους. Στην κεντρική του ομιλία ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να δράσουν για την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια, έκλεισε την παροχή φυσικού αερίου του εργοστασίου. Κατόπιν, ο Milan Nedeljković, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αρμόδιας για την Παραγωγή της BMW AG, έθεσε συμβολικά σε λειτουργία την τελική επέκταση της παροχής τηλεθέρμανσης.

Στη συνέχεια, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ακολούθησε τον Klaus von Moltke και τον Milan Nedeljcović για μια περιήγηση στο κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης, στη συναρμολόγηση κινητήρων και στην γραμμή παραγωγής ηλεκτροκινητήρων του εργοστασίου του BMW Group στο Steyr που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, συνομιλώντας ταυτόχρονα με τους εργαζόμενους.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ