20.9 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανησυχία: Μπορούν τα κινητά τηλέφωνα να παγιδευτούν και να εκραγούν όπως οι βομβητές στον Λίβανο;

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το φαγητό του λαού περνά σε… άλλη διάσταση και η ακρίβεια καταβροχθίζει τα εισοδήματα

Με τρόμο παρακολουθούν οι πολίτες την ακρίβεια να «βρυχάται»...

Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Ζωή Πατέτσου

Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών η Ζωή Πατέτσου. Η...

Ποιότητα ζωής: Η βαθμολογία των Ελλήνων για τις δημόσιες συγκοινωνίες

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική ικανοποίηση...

Μότσαρτ: Βρέθηκε άγνωστη μουσική σύνθεση σε βιβλιοθήκη στην Γερμανία

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μουσικό έργο που συνέθεσε ο...

Η συντονισμένη έκρηξη χιλιάδων βομβητών και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ έχει εγείρει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το αν ο μέσος κάτοχος smartphone («έξυπνα» κινητά τηλέφωνα) θα πρέπει να ανησυχεί ότι και η δική του συσκευή θα μπορούσε εξ αποστάσεως να ενεργοποιηθεί και να εκραγεί.

Η καταστροφική επίθεση, που θεωρείται ευρέως ως έργο της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ (Μοσάντ), τραυμάτισε χιλιάδες μαχητές και πολίτες, ενώ σκοτώθηκαν δεκάδες.

Ειδικοί υποβαθμίζουν την πιθανή απειλή που συνιστούν οι «έξυπνες» συσκευές

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υποβαθμίζουν την πιθανή απειλή που συνιστούν οι «έξυπνες» συσκευές λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά απίθανο το τηλέφωνο του μέσου ανθρώπου να κινδυνεύει να εκραγεί όπως οι βομβητές και τα γουόκι-τόκι που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο και τη Συρία.

«Δεν μπορεί να συμβεί»

«Η ανησυχία είναι κατανοητή και είναι τεχνικά δυνατό, αλλά είναι σχεδόν απίθανο», δήλωσε η Hadis Karimipour, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Λογισμικού στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.

Η ίδια και άλλοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι εξωτερικοί πράκτορες είχαν αποκτήσει φυσική πρόσβαση στους βομβητές και τους τροποποίησαν πριν εκραγούν. Αν και το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την εμπλοκή του στις εκρήξεις, πιστεύεται ευρέως ότι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας ήταν υπεύθυνοι για τις επιθέσεις.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια που αποκλείει κάτι αντίστοιχο να μπορεί να συμβεί στα κινητά τηλέφωνα επιχειρηματολογεί σχετικά λέγοντας πως «αυτό είναι κάτι που χρειάζεται υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας» και «δεν μπορεί να συμβεί» κατά τη διάρκεια της κατασκευής των κινητών.

Για να παραβιαστεί με παρόμοιο τρόπο ένα smartphone, λέει, θα χρειαζόταν πρόσβαση στα τηλέφωνα σε επίπεδο υλικού εντός της αλυσίδας κατασκευής.

Είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτή τη διαδικασία στις μεγάλες μάρκες που οι ποιοτικοί έλεγχοι είναι αυστηροί.

«Δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο»

Ο Josep Jornet, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Northeastern λέει ότι είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους βομβητές είναι πολύ παλιά.

Αν ανοίγατε μια παλιά ηλεκτρονική συσκευή, λέει ο Jornet, θα μπορούσατε να δείτε τα περισσότερα εξαρτήματα και ενδεχομένως να προσθέσετε κάτι χωρίς την ανάγκη μηχανήματος.

Αλλά σε ένα smartphone το άνοιγμά του αποτελεί πρόκληση καθώς είναι σφραγισμένο για να είναι αδιάβροχο. Ωστόσο, μόλις το ανοίξετε, θα βρείτε «πολλά μαύρα τσιπ ή ολοκληρωμένα κυκλώματα σε ένα κομμάτι πυριτίου» που καθιστούν δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να προστεθεί εκρηκτική ύλη.

Επιπλέον, σημειώνει ότι να μεν «θα ήταν δυνατό για άτομα με υψηλή εξειδίκευση να πάρουν τον έλεγχο του τηλεφώνου σας εξ αποστάσεως, είτε υπάρχει εκρηκτικό στο εσωτερικό του είτε όχι» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη συσκευή να εκραγεί».

Το παράδειγμα της Apple

Ο Richard Forno, υποδιευθυντής του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου του Maryland, πρότεινε στους κατόχους κινητών τηλεφώνων να τα εμπιστεύονται επειδή οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι διαδικασίες κατασκευής τους προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια.

Για παράδειγμα, λέει ότι η Apple δεν δίνει συμβόλαιο σε οποιαδήποτε εταιρεία στην Κίνα. Σύμφωνα με τον Forno, η Apple θα απαιτούσε από αυτές τις εταιρείες να έχουν τη δέουσα επιμέλεια, κατάλληλη ασφάλεια, έλεγχο των εργαζομένων και ένα πλήθος άλλων μέτρων.

«Η Apple παρακολουθεί ενεργά κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας, το οποίο περιλαμβάνει τυχαίες δοκιμές σε ό,τι βγαίνει από τη γραμμή συναρμολόγησης», δήλωσε ο Forno.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ