20.1 C
Volos
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Μύκονος: Φοροκαμπάνα σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για 199 βίλες μέσω Airbnb που δεν δηλώθηκαν

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη φορο-καμπάνα των 995.000 ευρώ στον επιχειρηματία που διαχειρίζονταν 199 πολυτελείς βίλες στη Μύκονο χωρίς να τις έχει δηλώσει στο Μητρώο της ΑΑΔΕ επικύρωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών απορρίπτοντας την προσφυγή του «διαχειριστή» ο οποίος ζήτησε να ακυρωθεί το πρόστιμο – μαμούθ.

Ο διαχειριστής αναρτούσε τα επίμαχα ακίνητα σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς την υποχρεωτική αναγραφή αριθμών εγγραφής στο μητρώο

Οι βίλες ενοικιάζονταν  μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τιμές ακόμη και πάνω από 40.000 ευρώ την εβδομάδα και κατά τον έλεγχο που είχαν πραγματοποιήσει οι  ελεγκτές της ΑΑΔΕ, ο διαχειριστής είχε «ξεχάσει» να αναρτήσει για κάθε βίλα τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης  επιβάλλοντας για την παράβαση αυτή  πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε βίλα. Συνολικά του επιβλήθηκε το πρόστιμο των  995.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας, έσπευσε να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ζητώντας την ακύρωση του προστίμου. Μάλιστα, στη προσφυγή του, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είναι διαχειριστής των επίμαχων ακινήτων, καθώς δεν  είναι  ιδιοκτήτης καμίας  από τις  199 βίλες  για  τις οποίες του  επιβλήθηκε  το προσβαλλόμενο  πρόστιμο  και δεν  έχει  υποβληθεί από  κανέναν  εκ  των ιδιοκτητών δήλωση  πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που να τον καθιστά διαχειριστή.

Επίσης, παραθέτει τα ονόματα των, κατά τον ισχυρισμό του, ιδιοκτητών/διαχειριστών των ακινήτων και τους αριθμούς μητρώου ακινήτων (ΑΜΑ).

Η απόφαση της διεύθυνσης της ΑΑΔΕ

Η ΔΕΔ εξέτασε την προσφυγή του και πριν από λίγες ημέρες εξέδωσε την απόφαση της με την οποία απορρίπτει την προσφυγή του επιχειρηματία – διαχειριστή των πολυτελών κατοικιών και επικύρωσε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ κρίνοντας ότι ορθά του επιβλήθηκε καθώς από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

• Ο προσφεύγων (δηλαδή ο επιχειρηματίας – διαχειριστής), εκμίσθωνε  199  ακίνητα  (πολυτελή  καταλύματα  στη  Μύκονο),  μέσω βραχυχρόνιας  μίσθωσης,   κατά  τον  μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2022.  Συγκεκριμένα, αναρτούσε τα ακίνητα στην  ιστοσελίδα χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Από  την  ίδια  ιστοσελίδα  ήταν  δυνατή  η  «κράτηση»  του  ακινήτου  και  η  πληρωμή  μέσω  τραπεζικών λογαριασμών στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

• Σύμφωνα  με στοιχεία  που  αντλήθηκαν από το βρετανικό  εμπορικό  μητρώο,  ιδιοκτήτης  της  επιχείρησης  είναι  ο  προσφεύγων.  Επιπλέον,  στην  ιστοσελίδα ο  προσφεύγων παρουσιάζεται ως διαχειριστής πολυτελών βιλών.

• Οι  τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές ανήκουν  στην εταιρεία.

• Ο προσφεύγων  αναρτά τα επίμαχα ακίνητα  σε ψηφιακές πλατφόρμες  χωρίς την υποχρεωτική αναγραφή των αριθμών εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,  λειτουργεί  ως  εν  τοις  πράγμασι  υπεκμισθωτής  των  ακινήτων  και  συνεπώς «Διαχειριστής Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης».

Πηγή: ΟΤ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ