16 C
Volos
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι τροχονόμοι υψηλών καρτέλ και ολιγοπωλίων στη χώρα»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παραχωρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε live:

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος εχθές παραχώρησε ομιλία παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚ ως «την επόμενη κυβέρνηση των μεγάλων αλλαγών» και ρίχνοντας τα πυρά του κατά της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε πρώτο κόμμα»

«Ένα κόμμα που είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, ο επόμενος στόχος του είναι να έρθει δεύτερο. Πρώτο απέναντι σε μία κυβέρνηση που αντί να διορθώσει τα προβλήματα και να βελτιώσει τις ζωές των πολιτών είδαμε συνεχιζόμενες αποτυχίες, σε ζητήματα ακρίβειας, ασφάλειας κλ.π. Για όλα αυτά τα θέματα παρουσίασα εχθές ένα προοδευτικό σχέδιο που πιστεύω εάν το τιμήσει ο ελληνικός λαός και μας δώσει την ευκαιρία να είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα των επόμενων χρόνων, η χώρα μας θα αλλάξει σελίδα», δήλωσε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια άλλη φάση, φαίνεται. Το ερώτημα ‘με ποιον θα πάτε;’ έχει εκλείψει με πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πιστεύω ότι σε μόλις 2 χρόνια κάναμε σημαντικά και μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος», συνέχισε.

«Εγώ συνέχισα την παράδοση και την αυτονομία»

Σε ερώτηση για την αυτονομία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Η ιστορία της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σημερινή κουβέντα. Εγώ συνέχισα την παράδοση και την αυτονομία, γιατί πίστεψα ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπει ξανά στο πολιτικό σκηνικό η παράταξή μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει ισχυρά χαρακτηριστικά κυβέρνησης. Κερδίσαμε πίσω το σήμα μας».

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να κυνηγάω τα likes και τα views στο TikTok»

«Ακολουθώ τον δρόμο του προσκηνίου, τον πολιτικό δρόμο. Ήρθαν πρόσωπα και από άλλους χώρους αυτά τα 2 χρόνια, συνεισέφεραν στην προσπάθειά μας. Αυτός είναι ο δρόμος αν θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος θα είναι δώρο στον κ.Μητσοτάκη. Ο λαός θέλει μια κεντροαριστερά σύγχρονη και αξιόπιστη, και όχι έναν συνονθύλευμα. Η μεγάλη κεντροαριστερά είναι σε πολλούς νομούς της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Ακρίβεια: «Εγώ θα δείξω υπαρκτούς δρόμους»

Ερωτώμενος για το τι θα έκανε άμεσα για να ανακουφίσει τους πολίτες από τις συνεχείς ανατιμήσεις των βασικών καταναλωτικών αγαθών απάντησε: «Ακολουθώ τον δρόμο της απόλυτης υπευθυνότητας, διότι ο λαός μας έχει υποστεί μεγάλες απογοητεύσεις. Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί με το ήθος και τη συνέπειά τους, να δείξουν ένα υπόδειγμα. Όχι με ευχολόγια και τσιτάτα, για να δείχνω έναν δρόμο που δεν υπάρχει. Εγώ θα δείξω υπαρκτούς δρόμους που έχουν υλοποιηθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ που έχει προτείνει πολλάκις, αλλά η κυβέρνηση έχει αντικρούσει είπε: «Ας βάλει (η κυβέρνηση) διπλή καρτέλα στις τιμές των προϊόντων. Ας ακολουθήσει παραδείγματα άλλων χωρών. Δεν μπορεί να λες ότι είναι 2 δισ. στην Ελλάδα όταν στην Ισπανία κόστισε 2,2 δισ. με 40 εκατ. πληθυσμό και με διπλάσιο τουρισμό. Υπάρχει μια κυβέρνηση εμμονική ιδεολογικά».

Και συνέχισε: «Έχουμε μία ασύδοτη αγορά, όχι ελεύθερη. Αυτό που προτείναμε ήταν μία ενιαία αρχή καταναλωτών μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί να δει ποιες πολυεθνικές κερδοσκοπούν εις βάρος μας… προτείναμε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης πόσους ελέγχους έχει κάνει, πόσα πρόστιμα έχει βάλει και συγχρόνως τα υπερκέρδη αυτών των εταιρειών. Τότε θα αποδειχθεί ότι ούτε μηχανισμοί υπάρχουν, ούτε όσοι έλεγχοι έπρεπε να γίνουν, έγιναν. Η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι τροχονόμοι υψηλών καρτέλ και ολιγοπωλίων στη χώρα».

Υποψηφιότητα Χάρη Δούκα

Σχετικά με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για το εάν μπορεί να αναλάβει και τις δύο θέσεις είπε: «Ο καθένας θα κριθεί για τις αποφάσεις του από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Εξαρχής είπα όταν προέκυψε το θέμα, για ένα άρθρο που υπάρχει πολλά χρόνια, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού. Μου κάνει εντύπωση που συνεχώς το θέμα επανέρχεται. Είμαι ξεκάθαρος. Θα πάμε ενωτικά, χωρίς αποκλεισμούς, σε καμία των περιπτώσεων. Καθαρά πράγματα, καθαρά λόγια».

«Προτείνω στους συνυποψηφίους μου, να αφήσουμε στην άκρη διάφορες θεωρίες ή φοβίες. Τα πράγματα είναι καθαρά, θεσμικά, όπως έγιναν το 2017 και το 2021. Τιμούν την παράταξή μας, βλέποντας διαδικασίες άλλων κομμάτων. Να μιλήσουμε πολιτικά. Από ό,τι ξέρω, η Επιτροπή ζήτησε, για λόγους ενότητας, να υπάρχει μα τοποθέτηση των υποψηφίων για να πάμε ομαλά στις εκλογές», πρόσθεσε.

Ηθική στην πολιτική

Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκε να μιλήσει σχετικά με την ηθική στην πολιτική που αναφέρει συχνά στις ομιλίες του και να απαντήσει εάν όταν μιλά για αυτήν απευθύνεται και στο εσωτερικό του ακροατήριο ενόψει των εκλογών στις 6 Οκτωβρίου.

Εάν η ΝΔ είχε αλλάξει, θα φαινόταν στα αποτελέσματα. Είναι οι ίδιοι!»

«Ηθική στην πολιτική είναι ένα οριζόντιο ζήτημα του πολιτικού συστήματος. Δεν αφορά ένα κόμμα ή μια ιδεολογία. Αφορά την πολιτική συμπεριφορά στη χώρα. Είναι η 6η μου εκλογή σε ένα χρόνο. Έχω πάει σε εκατοντάδες μέρη στην Ελλάδα. Το μεγάλο ζήτημα είναι η κρίση εμπιστοσύνης. Πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα είναι αμετανόητο. Συμφωνώ λίγο μαζί τους», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Προσπαθώ με το δικό μου παράδειγμα να δείξω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μπορούμε να καταφέρουμε ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κυνηγάω τα likes και τα views στο TikTok. Μπήκα στην πολιτική για να παρουσιάσω ένα άλλο υπόδειγμα», συμπλήρωσε.

«Δεσμεύομαι ότι δεν θα απογοητεύσω κανέναν»

«Εάν η ΝΔ είχε αλλάξει, θα φαινόταν στα αποτελέσματα. Πού έχουν αλλάξει; Φτάσαμε στο σημείο επί ΝΔ και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να βγαίνει ο Άρειος Πάγος και να λέει ότι είναι πλημμέλημα να παρακολουθείται ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Τι μήνυμα στέλνει μια χώρα που είναι δίπλα στην Τουρκία; Είναι οι ίδιοι! Μας οδηγούν σε μια δυσμενή οικονομική κατάσταση και σε παρακμή», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για την κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ και εάν απευθύνει κάλεσμα στους πρώην ψηφοφόρους του κόμματος, απάντησε:

«Κάποιοι θεωρούν ότι η στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας δεν οδηγεί στη μεγάλη κεντροαριστερά. Τους απαντώ ότι μόνο η στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας οδηγεί στη μεγάλη κεντροαριστερά. Γιατί είναι η μόνη στρατηγική που οδηγεί σε αμφίπλευρη διεύρυνση. Είναι η στρατηγική που μας έφερε σήμερα σε ένα σημείο οι πολίτες να θεωρούν ότι μπορούμε να παίξουμε έναν μεγάλο ρόλο και όχι έναν συμπληρωματικό ρόλο».

Κοστολόγηση μέτρων για την προστασία εισοδήματος της μεσαίας τάξης

«Νέο ΕΚΑΣ για 350 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους: Τους δίνουμε θεσμικό χέρι βοήθειας. Για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων: Είναι περίπου 600 χιλιάδες συνταξιούχοι. Μιλάμε για μια αναλογική μείωση. Αν μειώσουμε κατά 25% αυτή την επιβάρυνση στην εισφορά, το κόστος είναι 183 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης μίλησα για το επίδομα ορεινών περιοχών. Μιλάμε για 8.700 δικαιούχους και το κόστος είναι σήμερα 4 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τα μέτρα είναι κοστολογημένα», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κάνετε για πρωθυπουργός της χώρας;

 Κατόπιν, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε τα μέτρα για τη στέγαση που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για να λύσει το ζήτημα.

«Όταν το φάρμακο γίνεται φαρμάκι, το σταματάς, δεν δηλητηριάζεσαι. Εδώ έχει δηλητηριαστεί όλη η Ελλάδα! Στην Ευρώπη υπήρχε πρόβλημα, κλιμακώθηκε μετά το Brexit, συνέχισε η κλιμάκωση στην πανδημία. Στην Ελλάδα, όμως, δεν καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει ιδιοκατοίκηση και οικονομική δυνατότητα που είχαμε πριν από 15 χρόνια. Με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να είναι τραγική. 500 και 600 ευρώ για ερείπια στο κέντρο της Αθήνας», δήλωσε αρχικά.

«Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε νέα σχέδια πόλης. Πολλές περιοχές πνίγονται. Πρέπει να τρέξουμε γιατί είναι πολύ ακριβή η γη και το κόστος κατασκευής. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που έρχεται και κάνει τσιμπολογήματα. Του ζητώ τώρα να υλοποιήσει τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία έχουν γίνει ήδη πράξη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη», τόνισε.

Ελληνοτουρκικά



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ