22.3 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Παπαπέτρος για Μπέο: «Ας μη φωνάζει για το πού είναι ο Εισαγγελέας, γιατί κινδυνεύει ο Εισαγγελέας να τον φωνάξει»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

«Ας μη φωνάζει ο Δήμαρχος για το πού είναι ο Εισαγγελέας, γιατί κινδυνεύει ο Εισαγγελέας να τον φωνάξει», τονίζει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κ. Νίκος Παπαπέτρος, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Αχ. Μπέος. Ο κ. Παπαπέτρος επισημαίνει τις παραλείψεις των υπευθύνων της δημοτικής αρχής, αλλά και το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους (πολιτικών και όχι μόνο), για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη με τα νεκρά ψάρια.

Οι δηλώσεις του κ. Παπαπέτρου:

Ο Δήμαρχος Βόλου, ευρισκόμενος χθες, εντελώς τυχαία, εντός του πεδίου τηλεοπτικής λήψης εικόνων από το λιμάνι του Βόλου, προέβη αυτάρεσκα σε βαρύγδουπες δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι δήθεν δεν υπάρχει η οποιασδήποτε δική του ευθύνη και επιρρίπτοντας αυτήν σε όλους (ανωνύμως). Κάλεσε μάλιστα και τον αρμόδιο Εισαγγελέα να παρέμβει, διατεινόμενος ότι ο ίδιος τα είχε πει και προβλέψει όλα, αλλά ουδείς τον άκουσε. Σήμερα, στη σχετική συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε πάλι σε «κοπρίτες που λέρωσαν την πόλη», «πολιτικούς απατεώνες», σε «νούμερα» κλπ, που όλοι αυτοί ευθύνονται για το πρόβλημα, όπως επίσης και σε ακατάλληλους και ανεπαρκείς εισαγγελείς, που δεν ενεργοποιούνται εγκαίρως για να καταλογίσουν τις σχετικές ευθύνες. Μέχρι και στο ηφαίστειο της Ισλανδίας αναφέρθηκε (ως απολύτως σχετικό ζήτημα) και στο τέλος έκλεισε με τη φράση «αλλοίμονο σε εσάς», τη μόνη που είχε ουσιαστικό νόημα, διότι πράγματι σε τέτοια κατάσταση βρισκόμαστε, αφού αυτή η «πουτ@ν@ πόλη» δεν έκανε τίποτα για το δήμαρχο, αλλά αυτός έκανε τα πάντα για να την εκπορνεύσει.

Καλό θα ήταν, επειδή ο ίδιος το έχει ξεχάσει, να θυμηθούν οι πολίτες του Βόλου, ότι μετά τον Daniel, η προκαταρκτική έρευνα είχε διαταχθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελική Αρχή, στην οποία είχε καταθέσει υπόμνημα και η παράταξή μας, πολύ δε αργότερα ενδιαφέρθηκε ο Δήμαρχος, ζητώντας να διερευνηθεί – και μόνον αυτό – το τυχόν πρόβλημα από την διαρροή λυμάτων στον Παγασητικό. Δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής αυτής έρευνας (εάν το γνωρίζει η Δημοτική Αρχή, να μας το πει). Είναι σίγουρο ότι θα ελεγχθεί, εάν δεν έχει ήδη γίνει, και η μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών που κατέληξε στον Παγασητικό κόλπο από τον παλιό σκουπιδότοπο, η ευθύνη φύλαξης και διαχείρισης του οποίου αναμφισβήτητα ανήκει στον Δήμο Βόλου.

Επειδή προφανώς και δεν έχει γίνει κατανοητό από τη Δημοτική Αρχή το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των ευθυνών της, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η διαχείριση του ζητήματος των πλεονασματικών υδάτων της Κάρλας, όπως αυτά προέκυψαν με τα περσινά πλημμυρικά φαινόμενα, είναι συνευθύνη και συναρμοδιότητα πολλών φορέων, όπως της Περιφέρειας Θεσσαλίας (προηγούμενης και νυν Περιφερειακής Αρχής, που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου του θυροφράγματος της σήραγγας, αλλά και του αντλιοστασίου της «Πέτρας» Στεφανοβικείου), της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (βλ. διορισμένο απ’ την Κυβέρνηση γραμματέα κο Τζανακούλη, που έχει την ευθύνη του ΤΟΕΒ, καθώς αρδευτικό νερό κατέληγε όλο το καλοκαίρι στη λίμνη Κάρλα), των παρακάρλιων δήμων (τα χωριά της βορειοδυτικής Μαγνησίας δεν θα μπορούσαν να αφεθούν να πλημμυρίσουν), του ΟΛΒ (που διαχειρίζεται το λιμάνι, με την προοπτική ιδιωτικοποίησής του),  καθώς φυσικά και του Δήμου Βόλου, στα διοικητικά όρια του οποίου καταλήγουν, μέσω τη σήραγγας, τα νερά της Κάρλας, και τέλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που διαχειριζόταν το ελικοδρόμιο Στεφανοβικείου, αλλά και γενικότερα της Κυβέρνησης που έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, του περιβάλλοντος, αλλά και της λήψης  μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απ’ την κλιματική αλλαγή κ.ο.κ.  Ας μας πει ο κος Δήμαρχος σε πόσες συσκέψεις συναρμόδιων φορέων συμμετείχε, τι σχετικές πρωτοβουλίες πήρε ο ίδιος, τι ακριβώς είχε προβλέψει, και ποια μέτρα εισηγήθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πάντως, στις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για συχνές μετρήσεις των νερών του Παγασητικού, αλλά και για συστηματική παρακολούθηση της απορροής των υδάτων από τη σήραγγα, ουδόλως ανταποκρίθηκε, με συνέπεια να διαψευστεί πλήρως ο Δήμος και να επιβεβαιωθεί αντίστοιχα ο ανωτέρω επιστημονικός φορέας, του οποίου οι υποδείξεις, όπως και των άλλων επιστημονικών φορέων, ουδόλως αξιολογήθηκαν και προκλητικά αγνοήθηκαν.

Δεν ανταποκρίθηκε η δημοτική αρχή και στις υποχρεώσεις της όπως αυτές προβλέπονται από τον Δημοτικό Κώδικα, το άρθρο 75 του οποίου ορίζει στην παράγραφο Ι ότι «οι δημοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις» και ιδίως «7. Το σχεδιασμό, την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση υποδομών για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, όπως έργων οδοποιϊας, συστημάτων άρδευσης, αντιπλημμυρικών έργων», «9. τη διοίκηση και εκμετάλλευση των χώρων ζώνης λιμένος δικαιοδοσίας τους», «14.β. τη διαχείριση του περιβάλλοντος», «14.β.4. Την καθαριότητα όλων των κοινοχρήστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, με την αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων», κ.ο.κ. Στις δε αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου, κατ’ άρθρο 93 παρ. 1 του Δημοτικού Κώδικα, «ανήκουν όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο» κ.ο.κ. Περιττό ν’ αναφερθεί βέβαια ότι ο Δήμος, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, διαθέτει και αυτοτελές γραφείο Περιβάλλοντος.

Στο δε Δήμο Βόλου, αναφορικά με τη χερσαία ζώνη λιμένος, ανήκει η αρμοδιότητα διαχείρισης από την περιοχή του Φάρου Πευκακίων μέχρι και τις Αλυκές, από την περιοχή του ΟΕΑ ΝΑΒ μέχρι περίπου και την ΑΓΕΤ και στη συνέχεια πέραν αυτής στην Αγριά, δηλαδή περιοχές που, κατά βάση, εμφανίσθηκε ιδιαίτερος πληθυσμός νεκρών ψαριών, τα οποία ο Δήμος όφειλε να περισυλλέξει. Ας μην αναζητούν λοιπόν οι επιχειρηματίες των καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος των Αλυκών, του Αναύρου και της Αγριάς τις ευθύνες σε σκοτεινές δυνάμεις, αλλά ας δουν μπροστά τους τους φανερούς υπεύθυνους, που με τις παραλείψεις τους επέτρεψαν την καταστροφή της περιοχής μας. Η οποία φυσικά δεν αντιμετωπίζεται με τις μάνικες στο χέρι, με τους κουβάδες με το νερό, με τις βουτιές στη θάλασσα, με την απόχη και με τα φτυάρια για τις λάσπες. Με τα τελευταία απλώς θάβεται η πόλη μας και ο νεκροθάφτης της είναι γνωστός. Οι δε κραυγές και φωνασκίες δεν αρκούν για τον εξαγνισμό!

Όσο για τις προτροπές του Δημάρχου προς τους επιχειρηματίες για άσκηση αγωγών κατά των υπευθύνων φορέων (κατά τη δική του άποψη υπευθύνων) και την εισήγησή του για επιλογή συγκεκριμένου δικηγόρου (άραγε ο τελευταίος τι λέει ; ) που θα τον πληρώσει ο ίδιος (με χρήματα του ΝΠΣ;), μάλλον δεν θα έχει ήδη ρωτήσει τον προτεινόμενο νομικό του συνεργάτη για το συγκεκριμένο θέμα, αλλιώς με βεβαιότητα θα του είχε επισημάνει ότι στους αλληλέγγυα ευθυνόμενους προς αποζημίωση είναι και ο ίδιος ο Δήμος, για τους λόγους που παραπάνω αναφέραμε. Με τέτοιου είδους πάντως ανοησίες και πυροτεχνήματα, χάριν εντυπωσιασμού, εκτρέπεται η συζήτηση για την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών του προβλήματος, το οποίο φυσικά δεν λύνεται.

Εν τέλει, ας μη φωνάζει ο Δήμαρχος για το πού είναι ο Εισαγγελέας, γιατί κινδυνεύει ο Εισαγγελέας να τον φωνάξει. Για δύο πιθανούς λόγους. Για να ερευνήσει τις τυχόν παραλείψεις των υπευθύνων της δημοτικής αρχής, εφόσον, καθ’ ομολογίαν τους, δεν έκαναν απολύτως τίποτα, υποδυόμενοι ότι δήθεν δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Είτε, εφόσον δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους (πολιτικών και όχι μόνο) για να ερευνήσει την πιθανότητα λήψεως άλλων, όχι αμιγώς ποινικού ενδιαφέροντος, μέτρων !

 

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ