22.3 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Δεν εντάσσονται οι αλιείς της Μαγνησίας στις ενισχύσεις του mybusinesssupport παρά τις διαβεβαιώσεις»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βρισκόμαστε μία μόλις ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας των αιτήσεων για το Πρόγραμμα «mybusinessupport» που προβλέπει οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας που είχαν απώλεια εισοδήματος εξαιτίας των πλημμυρών. Οι αλιείς της περιοχής που είδαν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται για πολλούς μήνες την περασμένη χρονιά παραμένουν αποκλεισμένοι από τις ενισχύσεις παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού για την Κρατική Αρωγή», ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Προχωρώντας σε κοινοβουλευτική Ερώτηση σημείωσε ότι: «Μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, πληγέντες επαγγελματίες της περιοχής πρότειναν την ενεργοποίηση της πλατφόρμας «mybusinessupport» προκειμένου να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος με ένα μοντέλο αποζημίωσης, όπως αυτό που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Την Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024 και μετά από σημαντική καθυστέρηση, ενεργοποιήθηκε η β’ φάση της πλατφόρμας που αφορά την υποβολή της τελικής αίτησης. Παρά το γεγονός ότι εντάσσονται στο ΦΕΚ των δικαιούχων, δεκάδες πληγέντες αλιείς της Μαγνησίας που έσπευσαν να υποβάλλουν τις τελικές αιτήσεις, ενημερώθηκαν με αυτοματοποιημένο μήνυμα ότι «δεν πληρούν τα κριτήρια ενίσχυσης», χωρίς περαιτέρω διευκρίνηση. Το γραφείο του αρμόδιου Υπουργού υπεύθυνου για την Κρατική Αρωγή έσπευσε να ενημερώσει ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αιτήσεις των αλιέων αναμένεται να επιλυθεί, ωστόσο μία μόλις ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας ο κίνδυνος να μείνουν οι αλιείς εκτός ενισχύσεων είναι παραπάνω από υπαρκτός».
Στην Ερώτησή του κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με την υποβολή των αιτήσεων των πληγέντων αλιέων της Μαγνησίας, αλλά και να ικανοποιήσουν το αίτημα επαγγελματιών και των φοροτεχνικών της περιοχής για παράταση της λειτουργίας της πλατφόρμας έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024, ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων να ολοκληρωθούν ομαλά και οι δικαιούχοι να μπορέσουν να ενταχθούν στις ενισχύσεις και να στηρίξουν το εισόδημά τους.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, από την 1η Μαΐου τέθηκε σε λειτουργία η α΄ φάση της πλατφόρμας «mybusinesssupport» για την ενίσχυση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων. Η ενίσχυση – η οποία δεν είναι επιστρεπτέα – εδράζεται στη σύγκριση της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο των πλημμυρικών φαινομένων, με την οικονομική δραστηριότητα που είχαν οι εν λόγω επιχειρήσεις κατά τα προηγούμενα έτη, με κατώτατο όριο μείωσης του κύκλου εργασιών το 5%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων της Μαγνησίας που υπέβαλαν αίτηση έλαβαν απορριπτική απάντηση, με το ζήτημα που έχει προκύψει να αφορά τη φύση της απασχόλησης τους ως ειδικού καθεστώτος και τη μη υποβολή τρίμηνης δήλωσης ΦΠΑ, μέσω της οποίας η πλατφόρμα υπολογίζει την απώλεια τζίρου. Ζητήματα και ασάφειες έχουν προκύψει και με πληθώρα αιτήσεων από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους των δικαιούχων. Οι εκπρόσωποι των φοροτεχνικών της περιοχής καταγγέλλουν μάλιστα ότι η εξαιρετικά περιοριστική προθεσμία για την υποβολή των τελικών αιτήσεων – μόλις δέκα ημέρες! – και μάλιστα συμπεριλαμβανομένων των ημέρων του 15Αύγουστου όπου η πλειοψηφία των λογιστικών γραφείων που διαχειρίζονται τις αιτήσεις βρίσκονται σε άδεια, καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την ορθή υποβολή των αιτήσεων και την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.
spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ