20 C
Volos
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Με πλήθος κόσμου η παρατήρηση της Πανσελήνου στην παραλία του Βόλου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία και με πλήθος κόσμου διεξήχθη, την Κυριακή 21η Ιουλίου, η παρατήρηση της Πανσελήνου, στην παραλία του Βόλου! Το κοινό του Βόλου και οι επισκέπτες της πόλης  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (ΕΑΔ) , με έδρα τον Βόλο, έτσι ώστε να θαυμάσουν τα χαρακτηριστικά του μοναδικού μας φυσικού δορυφόρου, μέσα από τα τηλεσκόπια της Ομάδας Αστροπαρατήρησης της ΕΑΔ!

Τα τηλεσκόπια ήταν στημένα στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο του Παπαστράτου! Μέσα από αυτά καταφέραμε να παρατηρήσουμε τις “Θάλασσες”, όπως χαρακτηριστικά είχε ονομάσει ο Γαλιλαίος τις πεδιάδες του φεγγαριού, τους κρατήρες του, αλλά και τα όρη με τις οροσειρές της Σελήνης!
Εντυπωσιακός, μέσα από τα τηλεσκόπια, ήταν ο κρατήρας του Κοπέρνικου! Ο Κοπέρνικος (Copernicus) είναι ένας κρατήρας στη Σελήνη, ο οποίος εντοπίζεται εύκολα. Η διάμετρός του είναι 93 χιλιόμετρα (km) και βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο. Το βάθος του κρατήρα σε σχέση με το χείλος των τοιχωμάτων του είναι 3,8 km. Οι φωτεινές «ακτίνες» συντριμμάτων απλώνονται από τον κρατήρα μέχρι και 800 χιλιόμετρα μακριά. Η ηλικία του κρατήρα αυτού εκτιμάται σε περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια! Πήρε το όνομά του προς τιμή του Πολωνού αστρονόμου Κοπέρνικου.

Επίσης, στον χώρο υπήρχε μια μικρή έκθεση από την πρώτη προσελήνωση του ανθρώπου στο φεγγάρι, πριν από ακριβώς 55 χρόνια!
“Ως Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της ομάδας αστροπαρατηρησης της ΕΑΔ, Ζαφραντζα Ευστάθιο, Καραισκο Αποστόλη, Μιχαέλα Χασιώτη, Ιωάννα και Σοφία Τσολάκη, Αγαδη Ηλία για την διάθεση των τηλεσκοπίων τους, αλλά και την Αναστασία Χατζηαγαπίου, Αποστολία Γιαννοπούλου (μέλος ΔΣ της ΕΑΔ) και Ζαγακο Γεώργιο (μέλος ΔΣ της ΕΑΔ και υπεύθυνο της ομάδας αστροπαρατηρησης της ΕΑΔ) για την πολύτιμη συμβολή τους!
Όπως επίσης και όλους όσους παρευρέθηκαν στην παρατήρηση της Πανσελήνου!
Τέλος, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε το κοινό του Βόλου, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας στην επόμενη Αστροβραδιά, η οποία θα λάβει μέρος στον Αστρονομικό Παρατηρητήριο της ΕΑΔ στον Αγ Στέφανο, Αλυκών, την 4η Αυγούστου 2024, ημέρα Κυριακή, με σκοπό να παρατηρήσουμε αντικείμενα του βαθέως ουρανού και να ξεναγηθούμε στους αστερισμούς του Καλοκαιριού!”

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ