31 C
Volos
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Εκλογές στη Γαλλία: Σε επιφυλακή η αστυνομία για επεισόδια οι μεγάλες πόλεις

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιράν: Ανεξαρτήτως του νικητή των προεδρικών εκλογών οι ΗΠΑ δεν περιμένουν μια «θεμελιώδη αλλαγή»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι δεν περιμένουν...

Αργ.Κοπάνας : «Σε χρόνους ρεκόρ το έργο αντικατάστασης του παλαιού δικτύου ύδρευσης»

-Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΕΥΑΜΒ επί της Ερμού- -Προχωρά γρήγορα...

Υπό των φόβων της εκδήλωσης επεισοδίων τη βραδιά του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, πολλοί καταστηματάρχες θωρακίζουν τις περιoυσίες τους.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων κατεβάζουν ρολά ή τοποθετούν πάνελ για να προστατεύσουν τις βιτρίνες τους. ελπίζοντας ότι δεν θα μπουν στο στόχαστρο των ταραχοποιών.

Η αστυνομία έχει κληθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή στο Παρίσι, το Μπορντό, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, τη Λυών, τη Ναντ, τη Λιλ, τη Ρεν, το Στρασβούργο και τη Νανσί.

«Θεσμικά κτίρια ή εκλογικά γραφεία ορισμένων υποψηφίων θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο», δήλωσε αστυνομική πηγή στη Le Figaro.

Οι πόλεις της Γαλλίας που οι Αρχές φοβούνται ταραχές

Νωπές οι μνήμες από τον Ιούνιο του 2023

Ο Thierry Véron, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Καταστηματαρχών και Βιοτεχνικών του Παρισιού (FACAP) αναγνωρίζει την ανησυχία των εμπόρων στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας και αναφέρει: «Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι ο Ιούνιος του 2024 θα είναι σαν τον Ιούνιο του 2023 (σ.σ. όταν είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του Ναέλ Μερζούκ που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό στη Ναντέρ)».

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιανοπωλητών επισημαίνει ότι η ανησυχία είναι μεγάλη. «Δεν αποκλείεται την επόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι διαδηλώσεις να πολλαπλασιαστούν. Θα μπορούσαν ακόμη και να συνεχιστούν για μέρες», σημειώνει.

«Απόψε η πόλη μας προστατεύεται από πιθανές επιθέσεις που έχει προαναγγείλει η ακροαριστερά»

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν εστιατόρια να μαζεύουν τα εξωτερικά τους τραπέζια ή εμπορικά καταστήματα να τοποθετούν πάνελ. Τα τελευταία χρόνια, όπως λένε οι καταστηματάρχες, έχουν πέσει πολλές φορές θύματα της κοινωνικής οργής είτε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των “Κίτρινων Γιλέκων” είτε κατά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην οδό Ριβολί, τον πιο κεντρικό δρόμο του Παρισίου, έμποροι κάνουν στα καταστήματα οχυρωματικά έργα. Όπως λένε, δεν έχουν λάβει συστάσεις από τις αρχές αλλά πρόκειται για δικές τους πρωτοβουλίες.

Στις διαφημιστικές πινακίδες, που συχνά γίνονται στόχος κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, έχουν τοποθετηθεί κορδέλες για την προστασία τους.

Την ίδια ώρα, στη Λυών οι ιδιοκτήτες καλύπτουν και τα παράθυρά τους, τα οποία στις προηγούμενες ταραχές είχαν καταστραφεί.

«Απόψε η πόλη μας προστατεύεται από πιθανές επιθέσεις που έχει προαναγγείλει η ακροαριστερά σε περίπτωση αποτελεσμάτων που δεν της ταιριάζουν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του 2ου διαμερίσματος της Λυών, Ζαν-Στεφάν Σαγιέ.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ