20.7 C
Volos
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιατί ένα ταξίδι στη Σλοβακία πρέπει να μπει οπωσδήποτε στη λίστα σας

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ειδικά διαμορφωμένη πισίνα για τα λασπόλουτρα.

 

Στη Σλοβακία, η θεραπευτική λάσπη της Ensana ωριμάζει σε θειούχο ορυκτό νερό για περισσότερο από ένα έτος πριν χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες. Επιπλέον, διαθέτει φυσικές θερμικές ιδιότητες –κρυώνει έως και τέσσερις φορές πιο αργά από το νερό– γεγονός που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επιτρέπει στα μεταλλικά συστατικά της να διεισδύσουν βαθιά στα στρώματα των ιστών. Οι διάφορες θεραπευτικές αγωγές με λάσπη συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και στη μείωση της τάσης των μυών, ενώ επιπλέον αναζωογονούν το δέρμα.

Η ιεροτελεστία ενός λουτρού

Τα λασπόλουτρα περιλαμβάνουν μια ξεχωριστή ιεροτελεστία. Αφού φορέσουμε ένα ειδικό σεντόνι που μοιάζει με φόρεμα, παραμένουμε για λίγα λεπτά ακίνητοι σε μια θερμή πισίνα με νερό θερμοκρασίας 40°C (τα λασπόλουτρα, το υδρομασάζ, το χαμάμ και η σάουνα πραγματοποιούνται σε ξεχωριστούς χώρους για άντρες και γυναίκες). Αν συνηθίσεις τη δυσκολία της ζέστης και αφεθείς, το σώμα αρχίζει να χαλαρώνει από το πρώτο λεπτό.

Τα λασπόλουτρα

Ακολουθεί το λασπόλουτρο, που τυλίγει το σώμα με τη ζεστή λάσπη για περίπου 15 λεπτά. Αφού κάνουμε ντουζ, ξαπλώνουμε σε ειδικά κρεβάτια, όπου οι θεραπεύτριες μας σκεπάζουν με κουβέρτες για να επανέλθει ο οργανισμός. Η μουσική και οι ήχοι της φύσης μάς νανουρίζουν και σταματούν για λίγο τον χρόνο, απομακρύνοντας τις σκέψεις. Είναι εντυπωσιακό ότι για κάθε ξεχωριστή θεραπεία χρησιμοποιούνται 65 κιλά λάσπης, η οποία επιστρέφει στο ποτάμι μέσω των ειδικών πλυντηρίων όπου ξεπλένονται τα σεντόνια.

Χαλάρωση και ευεξία

Η θεραπεία ολοκληρώνεται με έναν συνδυασμό από χαμάμ, σάουνα, μασάζ ή κολύμπι και υδρομασάζ στις ζεστές πισίνες. Το κολύμπι στην εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα υπό τη σκιά του επιβλητικού βουνού είναι σίγουρα μια εμπειρία που δεν θέλω να σβήσω από το μυαλό μου, καθώς τα χρώματα της νύχτας αγκάλιαζαν το φεγγάρι στην απόλυτη ησυχία. Ο ήχος και η αίσθηση του ζεστού νερού στο σώμα ενώ βρίσκεσαι σχεδόν μέσα στο δάσος είναι από μόνα τους θεραπευτικά.

Δραστηριότητες στο Πιέστανι

Σε πέντε λεπτά από την πεζογέφυρα Colonnade –τη μακρύτερη σκεπαστή γέφυρα, μήκους 141,8 μέτρων, στη Σλοβακία–, η οποία αποτελεί το σύμβολο των λουτρών, βρίσκεστε από το νησί spa (Kúpeľný ostrov) στο κέντρο του Πιέστανι.

Απολαύστε ράφτινγκ σε ονειρικά τοπία

Μπορείτε να γνωρίσετε πολύ εύκολα την πόλη με ποδήλατο ή με τα πόδια. Περιπλανηθείτε στις όχθες του ποταμού Βαχ και στη λίμνη με τους κύκνους. Κάντε πεζοπορία στον λόφο Červená veža, θαλάσσια σπορ στην τεχνητή λίμνη Sĺňava και σκι στο Bezovec ή στην Kalnica.

Εξερευνήστε τα γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου, το εσωτερικό παγοδρόμιο, το κέντρο ιππασίας και το γήπεδο γκολφ. Η πόλη είναι ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, φιλοξενώντας διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, από συναυλίες και εκθέσεις μέχρι παραδοσιακά φεστιβάλ, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πολιτιστικό κέντρο.

Πεζοπορία στα Καρπάθια όρη.

Γεμάτο εκδηλώσεις και πράγματα να κάνετε

Το Πιέστανι συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, καθώς στην πόλη πραγματοποιούνται διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Μουσικής Πιέστανι, οι «Ημέρες Οργάνων», το φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς Country Lodenica, ο αγώνας αυτοκινήτων Cena Slovenska, το φεστιβάλ της αεροπορίας Letectva, η σπουδαία έκθεση ιστορικών οχημάτων με μουσικό πρόγραμμα Piestanske Zlate Stuhy –γνωστή ως Concours d´Elegance από το 1932–, το πρωτάθλημα της Σλοβακίας στην ανθοκομία Victoria Regia, το διεθνές αγώνισμα κωπηλασίας O Pohár SNP και πολλά άλλα.

Το ιστορικό κάστρο Σμολένιτσε

Στη γαστρονομική σας βόλτα, μην παραλείψετε μια στάση στην μπιραρία Vila Astoria. Η κεφάτη μουσική, η ευγενική φιλοξενία και το privacy του χώρου δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να μυηθείτε στις παραδοσιακές σλοβάκικες γεύσεις, που σερβίρονται με ένα σύγχρονο twist.

Παραδοσιακό φαγητό με πατάτες, πρόβειο τυρί και μπέικον

Δοκιμάστε, οπωσδήποτε, το πιο διάσημο comfort food και σλοβακικό εθνικό πιάτο, το bryndzové halušky –ένα είδος ζυμαρικού από λιωμένη πατάτα και αλεύρι με τηγανητό μπέικον και πρόβειο τυρί–, αλλά και πάπια, lokša (μοιάζει με πίτα) και ξινολάχανο. Το pairing με τις τοπικές μπίρες αλλά και μια επιλογή από διεθνείς εξαιρετικές ετικέτες δεν λείπει από τα φιλόξενα τραπέζια του Vila Astoria. Οι ιδιοκτήτες θα σας εξηγήσουν κάθε κρυφή νότα των εκλεκτών ζύθων που θα σας προσφέρουν. Ζητήστε να κάνετε μια γευσιγνωσία, που θα επισφραγίσει το πλούσιο γεύμα σας.

Η φροντίδα του εαυτού ως θεραπεία

Επιστρέφοντας το βράδυ από την πεζογέφυρα Colonnade το κρύο σφίγγει το σώμα, που ψάχνει να ζεσταθεί. Στην είσοδο της γέφυρας προς το νησί του spa, παρατηρώ το άγαλμα ενός άντρα, του Barlolamač, ο οποίος σπάει το μπαστούνι του πάνω από το γόνατο.

Το άγαλμα ενός άντρα του Μπαρλόαματς, στην γέφυρα, ως σύμβολο του νησιού Spa

Δημιουργημένο από τον σχεδιαστή Artur Heyer και μεταμορφωμένο σε χάλκινο έργο από τον γλύπτη Ρόμπερτ Κίμαγιερ, είναι το έμβλημα της πόλης Πιέστανι και στέκεται εκεί από το 1933, συμβολίζοντας τη θεραπεία. Η φροντίδα προς τον εαυτό μας είναι δώρο και, τελικά, η θεραπευτική δύναμη είναι μέσα μας.

INFO

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Αθήνα-Μπρατισλάβα

Οι τιμές για απευθείας πτήσεις με την Aegean από Αθήνα για Μπρατισλάβα ξεκινούν ενδεικτικά από 77 ευρώ.

Μπρατισλάβα-Πιέστανι

Με τρένο: Το ταξίδι από την Μπρατισλάβα διαρκεί μία ώρα και 13 λεπτά. Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια, μπορείτε να ελέγξετε τον ιστότοπο του zssk.sk.

Με λεωφορείο: Υπάρχει καθημερινή σύνδεση από την Μπρατισλάβα προς το Πιέστανι στις 8:00 π.μ., που πραγματοποιείται από την εταιρεία Slovak Lines και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα.

INFO

ΔΙΑΜΟΝΗ

Μια βραδιά σε δίκλινο στα Ensana Health Spa Hotels ξεκινά ενδεικτικά από 114€.

APIMED VILLA  
Κοντινή εκδρομή για μέλι και γευσιγνωσία στην Apimed Villa  

Ένα εξαιρετικό οικογενειακό μελισσοκομείο στο Dolná Krupá της Σλοβακίας. Χρησιμοποιώντας τον πλούτο της τοπικής παραγωγής, προσφέρει ποικιλίες μελιών και βραβευμένο υδρόμελο.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ