20.9 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Χατζηδάκης από Λάρισα: «Η Θεσσαλία στο επίκεντρο προσοχής της κυβέρνησης» – Χρειαζόμαστε μια σοβαρή και αξιόπιστη εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη» (φωτό – βίντεο)

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για τις προοπτικές αποκατάστασης και ανάπτυξης της περιοχής της Θεσσαλίας έπειτα από τις πλημμύρες, έκαναν λόγο σήμερα το απόγευμα του Σαββάτου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης από κοινού με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκο Ταχιάο από τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Χατζηδάκη στη Θεσσαλία, ως υπευθύνου για την Περιφέρεια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενώ σε αυτή έδωσαν επίσης το παρόν οι βουλευτές Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, κ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Καπετάνος.

Ο κ. Χατζηδάκης μοιράστηκε δύο κύρια μηνύματα, ένα για τη Θεσσαλία και ένα πολιτικό, σχετικωομε τις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Αλίμονο αν η Θεσσαλία δεν ήταν στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης», τόνισε ο ίδιος στο ξεκίνημα της συνέντευξης. «Έχει πληγεί από μια άνευ προηγουμένου καταστροφή για αυτόν τον λόγο από την πρώτη στιγμή, όπως ήταν καθήκον μας, στρέψαμε την προσοχή μας, αλλά και κονδύλια από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών».

Όπως δήλωσε στη συνέχεια, με κατεύθυνση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ληφθεί η απόφαση να διατεθούν περίπου τρία δισ. ευρώ για την ανακούφιση των πληγών της Θεσσαλίας, από τα οποία ήδη 21 εκ. έχουν δοθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με όλους τους αναγκαίους ελέγχους, ώστε να φτάσουν σε όσους πράγματι τα δικαιούνται.

Σε σχέση με τους αγρότες, ο υπουργός σημείωσε ότι με άδεια της Ευρωπαϊκής είχαν διατεθεί μέσω του ΕΛΓΑ 250 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αποζημιώσεων, από τα οποία έχουν δοθεί 170 εκ., ένιωθα δοθούν και τα υπόλοιπα, τηρουμένων συγκεκριμένων κανόνων.

Παράλληλα προβλέπονται 1,4 εκ. ευρώ για την ανάταξη των υποδομών της Θεσσαλίας, όπως το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και άλλες κατηγορίες, όπως σχολικές μονάδες. «Ήδη η πορεία αυτή είναι εξασφαλισμένη μετά και από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουν προβλεφθεί περίπου 700 εκ. ευρώ από την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με περικοπές από αλλά προγράμματα και επίσης 700 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ», ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε ότι τα παραπάνω έργα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και θα προχωρήσουν περισσότερο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ανέφερε επιπλέον ότι από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών έχει ληφθεί πρόνοια για την αναστολή των πλειστηριασμών σε πληγείσες περιοχές, ενώ θα υπάρξουν ειδικές φορολογικές διευθετήσεις με τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς και αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τρία έτη. Όσο για τους αγρότες, πέραν των κονδυλίων, καταβάλλονται και εισοδηματικές ενισχύσεις (αποζημιώσεις και επιδοτήσεις) μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες τους τελευταίους μήνες συνολικά υπολογίζεται πως ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε μια συνολική και ολιστική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, μέσω του καινούργιου δημοσίου οργανισμού, του ΟΔΥΘ, βασιζόμενη σε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Προσπαθούμε, να μην είμαστε κυβέρνηση των λόγων, αλλά των έργων και μάλιστα έργων που προχωρούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, διότι αυτό πρέπει να κάνουμε. Η Θεσσαλία είναι προτεραιότητά μας».

Το δεύτερο μήνυμα του κ. Χατζηδάκη αφορούσε το πολιτικό σκηνικό και τις εκλογές. «Οι ευρωεκλογές είναι μια κάλπη πολύ σημαντική και για την Ευρώπη και κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε», υπογράμμισε ο ιδιος. «Είναι είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, μια εθνική κάλπη, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία, μεταξύ άλλων διότι έτσι αποφασίζουμδ ποιες θα μας εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή. Έχει διπλή αξία να μην εξάγουμε γραφικότητα στις Βρυξέλλες, αλλά να στήσουμε γνωστές, ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε και ειδικά στη Θεσσαλία, ανθρώπους που θα μπορέσουν πράγματι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των αγροτών μας».

«Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών», σημείωσε ο ίδιος, «όλοι θα πρέπει να δεχθούμε ότι το βράδυ των εκλογών θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα και στη συνέχεια αυτό θα έχει αντανάκλαση στο πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα ανάγκης για ένα «σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και σταθερότητας», προκειμένου να επιτευχθεί προσέλκυση επενδυτών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Δεν παριστάνουμε τους αλάθητους, δεν θεωρούμε ότι είμαστε η κυβέρνηση που δεν έχει κάνει κάποιο λάθος, αλλά την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα έχει ανέβει αρκετά. Θα είναι κρίμα λοιπόν να διακινδυνεύσουμε και να σπαταλήσουμε τις θυσίες των Ελλήνων. Χρειαζόμαστε μια σοβαρή, αξιόπιστη και με επιρροή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη, και να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και τις προοπτικές της οικονομίας στο εσωτερικό», τόνισε καταληκτικά ο κ. Χατζιδάκης, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές και ζητώντας την ψήφο των Ελλήνων.

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Ταχιάος, αναφέρθηκε στις προηγούμενες επισκέψεις του σε Λάρισα και Θεσσαλία, στο πλαίσιο των οποίων είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής ύψους 1,4 δισ. ευρώ. «Τα λεφτά αυτά δεν είναι λίγα, είναι πάρα πολλά και πρέπει να δοθούν σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα», τόνισε ο ίδιος. «Από τις πρώτες μέρες της κρίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μαζί με τους κ.κ. Χατζηδάκη και Σταϊκούρα διαπραγματεύτηκαν στις Βρυξέλλες, ακριβώς για να διασφαλίσουν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμβάλουν στο πρόγραμμα αποκατάστασης της Θεσσαλίας, να κάνουμε έργα, γιατί η παρουσία της Ελλάδας στον διεθνή χώρο είναι ιδιαίτερα σοβαρή».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για να αναπτύξουμε τις υποδομές», σημείωσε ο υφυπουργός στη συνέχεια, αναφερόμενος στα αναγκαίο έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα ο δρόμος που συνδέει τη Λάρισα με τα Φάρσαλα, το φράγμα του Ενιπέα, τη γέφυρα της Αμπελιάς, τη σύνδεση με περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας. «Λέμε στον κόσμο της Θεσσαλίας ότι εμείς κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να τη φέρουμε στην κανονικότητα. Αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με σοβαρότητα, δεν παρακολουθουμε την τοξικότητα του πολιτικού λόγου που κυριαρχεί σε πρωινάδικα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λέμε αυτό έχουμε δεσμευτεί και ξεκινάμε να το κάνουμε».

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ