23 C
Volos
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Κουρέτας: Αναδιοργανώνεται η Πολιτική Προστασία – Μετεωρολογικοί σταθμοί για την πρόβλεψη ακραίων φαινομένων (φωτό – βίντεο)

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Κορκίδης: Mοίρασε λιγότερα σε περισσότερους ο πρωθυπουργός

«Η ομιλία Μητσοτάκη, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια...

Λάρισα: Δύο αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε τροχαίο (φωτό)

Τροχαίο ατύχημα συνέβη λίγο πριν τις 11:00 μ.μ., στη...

Λαμία: Μπουρίνι έριξε δέντρα, «ποτάμια» οι δρόμοι – Σε λίγα λεπτά έπεσαν 15 τόνοι νερού ανά στρέμμα

Ισχυρή βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από δυνατούς ανέμους, σάρωσε το...

Στη στόχευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να λαμβάνει και να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερο ολοκληρωμένες και άμεσες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τον υπεύθυνο της υπηρεσίας στην Θεσσαλία, στρατηγό κ. Ηλία Λεοντάρη. Στον στόχο αυτό πρόκειται να συνδράμει μια ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρικών φαινομένων και εκτάκτων καταστάσεων, η οποία λειτουργεί επικουρικά με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και θα επιτρέπει την ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τόσο για πολίτες, όσο και για καλλιέργειες και περιουσίες.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας, η εφαρμογή αυτή «θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα των δυνάμεων» της Περιφέρειας, καθώς μέσω της διεύρυνσης των μετεωρολογικών ραντάρ και των αισθητήρων, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση φαινομένων ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη σε εύρος 72 ωρών. «Στόχος», όπως τόνισε ο ίδιος, «είναι η ενημέρωση αγροτών, βιοτεχνών και φυσικά των απλών πολιτών».

Η πληροφορία θα αξιολογείται από το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πολύ σύντομα, μαζί με τους αρμόδιους φορείς θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας που θα περιλαμβάνουν ολοκληρωμένη απομάκρυνση πολιτών από τον τόπο μια εξελισσόμενης καταστροφής.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού παρέθεσε στους δημοσιογράφους ο συντονιστής του έργου κ. Μπατζόπουλος. Όπως σημείωσε, αφορμή για το εν λόγω σχέδιο αποτέλεσαν οι καταστροφικές συνέπειες του Ιανού, όμως «στην πορεία του έργου, ο Ντάνιελ έδειξε ότι όλα τα ποτάμια μπορούν να κάνουν ό,τι έκανε ο Ενιπέας. Είναι ανάγκη να περιφρουρήσουμε όλη τη Θεσσαλία».

Το έργο βασίζεται σε δεκατρείς σταθμούς, οι οποίοι παρέχουν πληθώρα στοιχείων, τα οποία έχουν σχέση μεταξύ άλλων με τη στάθμη των ποταμών, τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, τη βροχόπτωση, την ταχύτητα και τις ριπές του ανέμου, την ηλικιακή ακτινοβολία, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μια μικρής κλίμακας πρόγνωση σε βάθος τριών ημερών. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αυτά είναι πολύτιμα τόσο για την προστασία των ευαίσθητων καλλιεργειών όσο και για την πρόληψη πυρκαγιών βάσει της υγρασίας του εδάφους, αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν, αφού έχουν εκδηλωθεί.

Η ιστοσελίδα είναι ελεύθερη να χρησιμοποιηθεί από το κοινό, ενώ μπορούν να την υιοθετήσουν και άλλες ιστοσελίδες προς ενημέρωση των χρηστών τους.

Όπως τόνισε τέλος ο στρατηγός, κ. Λεοντάρης σύντομα: «Υλοποιούμε το όραμα του Περιφερειάρχη, όπως μας το “έδωσε” στις 5 Δεκεμβρίου στην παρουσίαση του προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας. Στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσουμε την πρόληψη, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της Θεσσαλίας. Έχουν γίνει κάποια βήματα και αυτό είναι από τα πιο σημαντικά. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Κάθε πράγμα στον καιρό του».

Η εφαρμογή αυτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ενότητα “Πληροφόρηση” ή απευθείας στο link https://stratus.meteo.noa.gr/meteoscope/thessaly

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ