22 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ξενοδοχεία Μαγνησίας: Τεράστιες οι απώλειες εσόδων και δεκάδες πωλητήρια

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απώλειες εσόδων τουλάχιστον 19,5 εκατ. ευρώ καταγράφει ο ξενοδοχειακός κλάδος της Μαγνησίας που χτυπήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την πλήρη ανάκαμψή του να εκτιμάται από το 2025, εάν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δρόμους, ενώ έχουν μπει ήδη πωλητήρια το τελευταίο διάστημα σε δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον τουρισμό του νομού καθώς, εξαιρώντας την εορταστική περίοδο και τις εκδηλώσεις κοπής πίτας που έδωσαν μικρή ανάσα στις αίθουσες των ξενοδοχείων αλλά όχι αρκετή για την επιβίωση τους, δεν υπήρχαν και ούτε υπάρχουν για το επόμενο διάστημα οι αναμενόμενες κρατήσεις και διανυκτερεύσεις, παρά το γεγονός ότι οι ορεινοί προορισμοί της Μαγνησίας έχουν επανέλθει.

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ζαφείρης, οι πληρότητες κινούνται σε χαμηλά δυστυχώς επίπεδα, έχουν ακυρωθεί σχολικές εκδρομές, εκδηλώσεις και συνέδρια με συνέπεια τα ξενοδοχεία να φυτοζωούν. «Είμαστε σε αναμονή για την περίοδο του Πάσχα αλλά και την καλοκαιρινή, εφόσον όμως αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές και δρόμους για την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, ιδίως στους καλοκαιρινούς προορισμούς όπως η Αγριά. Εκκρεμεί επίσης η καταβολή αποζημιώσεων σε ορισμένες επιχειρήσεις ενώ περιμένουμε και την οικονομική στήριξη που έχουμε ζητήσει για το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2023», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το οικονομικό πλήγμα παραμένει τεράστιο για τον κλάδο, καθώς από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου επλήγησαν 30 περίπου ξενοδοχεία της Μαγνησίας και δεκάδες ακόμη καταλύματα εξαιτίας των κατεστραμμένων υποδομών και δρόμων. Οι απώλειες μάλιστα εσόδων λόγω ακυρώσεων και μηδενικών κρατήσεων ανέρχονταν στα 19,5 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο του 2023. «Δυστυχώς, επικράτησε ο φόβος στους επισκέπτες μετά τις καταστροφές με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε πιθανή κράτηση ακόμη και σε περιοχές όπου οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν όλο αυτό διάστημα», εξήγησε ο κ. Ζαφείρης και πρόσθεσε ότι το 2024 μπορεί να εξελιχθεί σε καλή χρονιά για τον κλάδο εάν δεν υπάρξει καθυστέρηση και ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν μεσολαβήσει κάποια νέα συγκυρία, η πλήρης ανάκαμψη αναμένεται από το 2025.

Ντόμινο πωλητηρίων και λουκέτων 

Αν δεν χορηγηθεί άμεσα η κρατική αρωγή, σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, θα ακολουθήσει, όπως υποστήριξε «ντόμινο λουκέτων και πωλητηρίων, με επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία που στηρίζεται κατά 80%, άμεσα και έμμεσα, στον τουρισμό της» με την επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποκατάσταση των ζημιών. «Για να προχωρήσουμε σε προκρατήσεις αλλά και τουριστικές συμφωνίες με πρακτορεία, απαιτείται η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των έργων στον νομό», εξήγησε ο κ. Ζαφείρης.

Ήδη, το τελευταίο διάστημα δεκάδες ξενοδοχεία, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά, διατίθενται προς πώληση μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αναρτήσεις αγγελιών στις αρχές του έτους για ξενοδοχείο 800 τ.μ. σε κεντρική τουριστική περιοχή της Μαγνησίας με τιμή 1.35 εκατ. ευρώ, όπως και στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, για ξενοδοχείο στην Πορταριά με τιμή πώλησης στα 2,35 εκατ. ευρώ.

Για να επιτευχθούν ωστόσο τα παραπάνω αλλά και επιπλέον στοχευμένες ενέργειες προκειμένου να προωθηθεί σωστά το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας και των περιοχών της, απαιτείται η ουσιαστική σύμπλευση τουριστικών φορέων, δήμων και περιφερειών.

Πηγή: thesstoday.gr

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ