17.8 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαραθώνια συνάντηση Σταμενίτη – Μπουκώρου με αγρότες από το μπλόκο Αλμυρού

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στο τραπέζι εφ’ όλης της ύλης τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

Η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη και του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου άνοιξε χθες ακόμη ένα παράθυρο διαλόγου με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον κ. Μπουκώρο να συζητούν επί των αιτημάτων που «καίνε» τους παραγωγούς, σε μία μαραθώνια συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα και συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού.

 

Η συζήτηση έγινε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, με τους αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο της περιοχής να εστιάζουν αφενός στα επτά κοινά αιτήματα που έχουν συναποφασιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και αφετέρου στα ενδότερα προβλήματα που αφορούν στη Μαγνησία με φόντο τις πλημμύρες, με τους παραγωγούς να θέτουν το ζήτημα της καθυστέρησης στην καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι να αντιμετωπίσουν λαίλαπα προβλημάτων, κ.α..

Αναλύοντας τα αιτήματά τους οι αγρότες επανέλαβαν ότι το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει ενεργό και αναφέρθηκαν αναλυτικά στην ανάγκη να δοθεί αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να καθοριστεί στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα, να δοθεί επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, οι αποζημιώσεις να είναι στο 100% για τις ζημιές που έχουν υποστεί, ώστε να υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και τέλος, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση

 

Δ. Σταμενίτης: Είμαστε εδώ για να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει με τους αγρότες για να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις.

Γνωρίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που κατά βάση προέρχονται από τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, αλλά και από την πίεση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης που προήλθε στην εποχή μετά την πανδημία.

Κάνουμε παρεμβάσεις στα πλαίσια που επιτρέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και προφανώς τις αντοχές που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας τις προτάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και επ΄ αυτών να καταγράψουμε τις απόψεις σας», τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους παραγωγούς.

Είπε ακόμη πως η παρέμβαση στο κόστος ενέργειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου ανακοινώθηκε 10% μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι σημαντική, ενώ σ’ ό, τι αφορά την άρδευση, είτε ιδιωτικές άρδευσης, είτε δημοτικές άρδευσης, είπε πως τα τιμολόγια θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Απόλλων» το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης.

Τόνισε επίσης ότι ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, έχει αιτηθεί μαζί και με άλλες χώρες ώστε να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Χρ. Μπουκώρος: Επιδιώκω τη συνεννόηση αγροτών- κυβέρνησης

Ο Χρήστος Μπουκώρος προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε: «Ως βουλευτής Μαγνησίας επιδιώκω ο διάλογος κυβέρνησης και αγροτών να είναι εποικοδομητικός και γόνιμος και ό,τι συνεννοηθεί η κυβέρνηση με τους αγρότες να υλοποιηθεί.

Νομίζω ότι ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Προσωπικά δεν έχω απορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, προχθές το βράδυ είχα μία εξαντλητική και παραγωγική συζήτηση με τους αγρότες στον Αλμυρό και ήδη μετέφερα κάποιες από τις θέσεις των αγροτών στη Βουλή και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Η αγωνία μου είναι να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα αγροτών κι επίσης αγωνία μου είναι να διατηρήσουν το δίκαιο που έχουν κατακτήσει οι αγρότες μας στο σύνολο της κοινωνίας, γι’ αυτό και συμβάλλουμε στον διάλογο».

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ