23.4 C
Volos
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λάρισας αντιστέκεται στην ίδρυση Πρότυπου σχολείου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Δεκάχρονη χάθηκε στο δάσος ενώ… υπνοβατούσε – Εντοπίστηκε από drone

Ένα 10χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε από το σπίτι του, στη...

Ο Δήμος Βόλου συμμετείχε με τουριστικό περίπτερο στην Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση

Ο Δήμος Βόλου, δια της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, συμμετείχε με...

Σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λάρισας για την ίδρυση Πρότυπου σχολείου επισημαίνονται τα εξής:

«Δεν προλαβαίνει με τίποτα η κυβέρνηση να προωθεί τα αντιδραστικά της σχέδια στην εκπαίδευση και σε πανελλαδικό επίπεδο (Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλαγές στην Τεχνική/ Επαγγελματική Εκπ/ση, Ατομική Αξιολόγηση,…) αλλά και σε τοπικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενη τα αυτοδιοικητικά και εκπαιδευτικά της… δεκανίκια. Έτσι, και στην πόλη μας στις 30/1/24 (ξανα)τέθηκε, και υπερψηφίστηκε τελικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη νέα πλέον Δημοτική αρχή (ΝΔ) θέμα ίδρυσης Πρότυπου σχολείου (Γ/σίου και Λυκείου) μετά από θετική γνωμοδότηση/διαβεβαίωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας ότι το νέο σχολείο μπορεί να στριμωχτεί κάπου ανάμεσα στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας, στη λογική “όλοι οι καλοί χωράνε”.

Η συνεδρίαση διεξήχθη, γενικά, σε έντονο κλίμα με δυναμικά παρόντες τους συλλόγους διδασκόντων των δύο σχολείων, τους αντίστοιχους Δ/ντές, εκπροσώπους των γονέων και …τμήμα του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, καθώς δύο παρατάξεις του (ΔΑΚΕ, ΑΔΗΚ=ΝΔ και οι δύο) απείχαν εξ΄ ολοκλήρου (φαίνεται, είχαν ξεκινήσει ήδη το … γλέντι της νίκης, γνωρίζοντας το συσχετισμό δυνάμεων στο νέο δημοτικό συμβούλιο). Υπέρ της απόσυρσης της πρότασης ίδρυσης εκφράστηκε και η Αντιπρόεδρος (ΣΥΡΙΖΑ ή …κάπως έτσι) της ΕΛΜΕ Λάρισας, αντικαθιστώντας τον απόντα (λόγω ασθενείας) Προέδρο (ΔΑΚΕ), κάνοντας έτσι χρήση του αξιώματος/δώρου που της πρόσφερε ο Πρόεδρος στην τελευταία συγκρότηση (Αντιπροσωπευτικού Αναλογικού, μη ξεχνιόμαστε!) Προεδρείου.

Τη θετική ψήφο του, δυστυχώς, για την ίδρυση πρότυπου έδωσε και εκπ/κός/ δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος της παράταξης της ΔΑΚΕ (εντελώς σύμπτωματικό!), αγνοώντας τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας για τα Πρότυπα/Πειραματικά κι επιλέγοντας στρατόπεδο υπέρ του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνηση.

Η όλη διαδικασία ήταν αποκαλυπτική: η νέα δημοτική αρχή τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης πρότυπου σχολείου στο χώρο του 2ου Γ/σίου – Λυκείου, ενώ η πρώην δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ) διαφώνησε για τον χώρο του νέου σχολείου, για το χρόνο της συζήτησης κι όχι για το θεσμό των προτύπων αυτών καθ΄εαυτών. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) ζήτησε να καταψηφιστεί η πρόταση (κι όχι απλά να αναβληθεί η συζήτησή της) εστιάζοντας και κατακεραυρώνοντας το περιεχόμενο, τη στρατηγική και τις στοχεύσεις αυτού του σχολείου.

Συνάδελφοι,

Η θέση μας για τα Πρότυπα σχολεία είναι γνωστή: έχουν ως «πρότυπά» τους τα ιδιωτικά, γι αυτό έχουν μια σειρά από απίστευτες ομοιότητες:

-είναι εξ ορισμού ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα σχολεία. Και μόνο η επιλογή και η συγκέντρωση των «Άριστων» μαθητών σ΄ ένα σχολικό συγκρότημα, αντικειμενικά υποβαθμίζει το σύνολο των υπόλοιπων σχολείων, πόσω μάλλον όταν το Πρότυπο θα συστεγάζεται ταυτόχρονα μ΄ ένα δημόσιο, όπως αποφασίστηκε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συγχρωτισμό αλλά και ψυχισμό των εμπλεκόμενων μαθητών στην ευαίσθητη, μάλιστα, περίοδο της εφηβείας τους. Το ίδιο, δε, ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς των δύο, διαφορετικού τύπου, σχολείων,

-η Αξιολόγηση, που κλάδος μας απορρίπτει μαζικά, «πάει σύννεφο»,

-η χρηματοδότηση, οι χορηγίες, τα κουβαρνταλίκια ιδιωτών αποτελούν κανονικότητα,

-αίρεται η οποιαδήποτε γεωγραφική/ χωροταξική κατανομή μαθητών,

-έχουν διαφοροποιημένα προγράμματα (σπουδών και ωρολόγια)

-οι εργασιακές σχέσεις των εκπ/κών είναι έωλες: ως γνωστόν, σ΄ αυτά τα σχολεία δεν υφίσταται μονιμότητα και οργανικότητα

Τόσο «δημόσια» είναι λοιπόν τα Πρότυπα σχολεία!

Συνάδελφοι,

η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή, αποτελεί αντικειμενικά αρνητική εξέλιξη για τη Δημόσια παιδεία. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων και οι στοχεύσεις της λεγόμενης «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» που απέρριψε μαζικά ο κλάδος με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία–αποχή υπηρετούνται και μέσα από την επέκταση και τέτοιων θεσμών. Στην πράξη, το «πρότυπο και πειραματικό» στοιχείο που στοχεύει η κυβέρνηση να καλλιεργήσει στα σχολεία αυτά είναι να ανοίξει ο δρόμος για την καθολική εφαρμογή των πιο αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, την πλήρη εφαρμογή της αξιολόγησης παντού, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων της πόλης μας να αντισταθούν στο θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών, να δηλώσουν απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση και να δυναμώσουν, από κοινού με τους γονείς, τους φοιτητές και τους μαθητές τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ