20.1 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Α.Παπαδημητρίου: Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης συμβαδίζει με την ενεργό συμμετοχή μας, στη θωράκιση της δημοκρατίας

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης απελευθερώνει το Άουσβιτς – Μπίρκεναου, ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ίδρυσαν οι Ναζί για να υλοποιήσουν σε βιομηχανικό επίπεδο το όραμά τους, περί ανωτερότητας της Άριας φυλής, στην οποία όλοι οι υποδεέστεροι άνθρωποι είτε υποτάσσονται, είτε εξολοθρεύονται, είτε και τα δύο.

Σήμερα τιμάμε την επέτειο αυτή ως συλλογική διεθνή ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του ολοκαυτώματος, ενός αποτρόπαιου εγκλήματος που άφησε το στίγμα του στην παγκόσμια ιστορία.

 

“Θυμόμαστε όλους όσοι επιβίωσαν, καθώς και όσους δολοφονήθηκαν από το Ναζιστικό καθεστώς. Η σημερινή φρικαλέα επέτειος μας θυμίζει πως η κόλαση της ανθρώπινης ψυχής στερείται βυθού.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης συμβαδίζει με την ενεργό συμμετοχή μας, στη θωράκιση της δημοκρατίας. Το ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, όχι μόνο τον Εβραϊκό λαό. Αποκαλύπτει γυμνό το πρόσωπο του κακού και θέτει σε συνεχή δοκιμασία την ηθική μας συνείδηση.
Οπως γράφει η ιστορικός η Βαρών – Βασάρ στο βιβλίο της «Ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων” το Άουσβιτς (με τη συμβολική έννοια) δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα κατά των Εβραίων, αλλά ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητος. Άρα, και η μνήμη του είναι χρέος της ανθρωπότητος».
Η επέτειος λοιπόν μας καλεί να θυμόμαστε ενεργά, να μετατρέπουμε τη μνήμη σε πράξη, να καλλιεργούμε την ιστορική γνώση, να αναστοχαζόμαστε τις αιτίες που γέννησαν τον ναζισμό, τον ρατσισμό και κάθε είδους φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις, να εργαζόμαστε με περισυλλογή για την αφύπνιση των συνειδήσεων και την οργανωμένη εναντίωση στη ρητορική μίσους, να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη!”
Τονίσε σε μήνυμα της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου,
spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ