15 C
Volos
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Βαρύ φορτίο το οικονομικό κόστος από τον «Daniel» για το Δήμο Λαρισαίων – Στα 20 εκ. ευρώ η… «λυπητερή»!

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ούτε 2, ούτε 3 αλλά σε περίπου 20 εκ€  (!) ανέρχεται το κόστος του Daniel και των πλημμυρών για το Δήμο Λαρισαίων, δημιουργώντας ένας «ναρκοθετημένο» οικονομικό πεδίο για τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία ανακαλύπτει, μέρα με τη μέρα, από τη μία πλευρά αυξημένες υποχρεώσεις και από την άλλη στοχευμένες απουσίες αυτών των καταγραφών από τον προϋπολογισμό του 2024 που ψήφισε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Το θέμα είναι ότι οι δαπάνες που δημιουργήθηκαν για το Δήμο Λαρισαίων είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έξω από κάθε πιθανή πρόβλεψη, ενώ είναι αδύνατον να καλυφθούν με ίδια κεφάλαια.

Η αποκατάσταση των πληγών που άφησε η πρωτοφανής κακοκαιρία δεν θα είναι δυνατή, χωρίς τη συνδρομή και την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας, κάτι που απασχολεί από την πρώτη στιγμή τον Δήμαρχο Θανάση Μαμάκο και τους συνεργάτες του.

Το σύνολο των υποχρεώσεων από τις αναθέσεις του Δήμου, για τις άμεσες παρεμβάσεις (άνθρωποι, μηχανήματα, υλικά, προμήθειες, εργασίες  κτλ) ανέρχεται σε 4.372.877,99 ευρώ, από τα οποία περίπου τα 2 εκ θα καλυφθούν από χρηματοδοτήσεις που προκύπτουν από συμμετοχή του Δήμου σε τρεις προσκλήσεις των αρμοδίων Υπουργείων.  Είναι ποσά που έχουν ήδη εγκριθεί και αναμένεται η εκταμίευσή τους. Απομένει όμως ένα ποσό περίπου 2,3 εκ ευρώ που πρέπει να πληρωθεί από ιδίους πόρους, μέχρι να υπάρξει νεότερη εξέλιξη.

Οι επισκευές των υποδομών που υπέστησαν ζημιές αλλά και οι καταστροφές στον πάγιο εξοπλισμό του Δήμου, υπολογίζεται σε περίπου 10εκ ευρώ.

Αφορά:

  • Παρεμβάσεις σε σχολεία (στέγες, εξοπλισμός, οικοδομικές εργασίες) και στις εργατικές κατοικίες ,
  • Γέφυρες, Αγροτική & Δημοτική Οδοποιία, Κοινόχρηστοι Χώροι Πρασίνου καθώς και Αθλητικές Εγκαταστάσεις Γηπέδων Ποδοσφαίρου
  • Εξοπλισμό της Δ/νσης καθαριότητας και της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Υπολογίζονται σε περίπου 1.600 οι κάδοι και 5 περίπου τα μηχανικά μέσα (αυτοκίνητα, φορτωτές κτλ) που καταστράφηκαν

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 6,2 εκ ευρώ που αφορούν σε αποκαταστάσεις των ζημιών που έγιναν στους Βιολογικούς Σταθμούς του Δήμου (Λάρισα, Γιάννουλη, Κοιλάδα) και τις αναγκαίες επεμβάσεις στη λειτουργία τους.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος, έδωσε από την πρώτη στιγμή εντολή για επικαιροποίηση των καταγραφών που υπήρξαν και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, απέστειλε ήδη επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές και Κρατικής Αρωγής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, στην οποία αφού παρουσιάζει αναλυτικά τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στο Δήμο, ζητά την ανάλογη χρηματοδότηση.

Στην Ίωνος Δραγούμη, γνωρίζουν καλά τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται τα θέματα αυτά στην κεντρική Διοίκηση του Κράτους, αλλά και την ένταση της πίεσης που πρέπει να ασκηθεί και εμφανίζονται αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα για το Δήμο.

Αρνούνται να σχολιάσουν σχετική αναφορά στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, του κ. Καλογιάννη περί καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις και επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα έρχονται με την καθημερινή επαφή, επικοινωνία και πίεση στις αρμόδιες αρχές.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ