20.1 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Λάρισα: Συγκίνηση και δέος στην πλατεία Εβραίων για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (φωτό – βίντεο)

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής ξεκίνησαν σήμερα, το απόγευμα της Πέμπτης, στη Λάρισα οι εκδηλώσεις τιμής για την εθνική ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Εκπρόσωποι ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πρεσβειών και προξενείων, εβραϊκών οργανώσεων, όπως επίσης φορέων και συλλόγων της πόλης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για τα αποτίσουν φόρο τιμής και να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού.

Για το διττό ρόλο των εκδηλώσεων έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, υπογραμμίζοντας πως «υπενθυμίζουν αυτό που έγινε και τονίζουν τη μεγάλη σημασία των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην ταυτότητα μιας πόλης. Το τελευταίο πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το αναπτύξουμε».

«Θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι και 235 δημότες της πόλης μας. Θυμόμαστε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιστορία του κόσμου στον οποίο ζούμε είναι μια διαδικασία αέναης σύγκρουσης μεταξύ δημιουργικών και καταστροφικών δυνάμεων. Μέσα μας, δεν κυριαρχεί μόνον η σοφία, αλλά και ισχυρές δυνάμεις καταστροφής και αυτοκαταστροφής. Το εκκρεμές κινείται προς τις δυο πλευρές και δεν θα σταματήσει να κινείται.

Όμως, το προς τα πού, στη ζωή του, ο καθένας θα κινηθεί ως πολίτης, ώστε καταστάσεις όπως αυτές στις οποίες αναφέρεται η σημερινή εκδήλωση, να σβήσουν σταδιακά από την ιστορία, δεν το καθορίζει η τύχη, αλλά οι προσωπικές του και οι συλλογικές μας επιλογές. Θα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αν δεν ξεχάσουμε ποτέ, αν δεν εφησυχάσουμε ποτέ, αν δε γίνουμε ποτέ συνεργοί, αν δεν σιωπήσουμε ποτέ», σημείωσε ο κ. Μαμάκος.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας επεσήμανε την ανάγκη εργασίας «για ένα κόσμο όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ειρήνη κυριαρχούν πάνω από όλα».

Κατά τη διάρκεια παρουσίας στο χώρο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων.

Οι εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος κορυφώνονται στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου με το άναμμα κεριών για τα 6 εκατομμύρια θύματα, τους χαιρετισμούς επισήμων, την ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου και το μουσικό αφιέρωμα της Γυναικείας Χορωδίας InDonnation.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ