22.3 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκία: Πράσινο φως από Μπάιντεν για τα F-16, επιστολή στο Κογκρέσο να εγκριθεί η πώληση

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα στη Ράφα – Άλλοι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα Παρασκευή

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 14 Παλαιστινίους σε επιθέσεις...

ΔΕΥΑΜΒ : Κυκλοφοριακή ρύθμιση στον κόμβο Λαρίσης – Αθηνών

Την Δευτέρα 23/09/2024 πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης προβλημάτων...

Ήχησε συναγερμός στο Airbnb – Ποιοι τρέχουν να προλάβουν

Περιθώριο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2024 έχουν όσοι ενδιαφέρονται να...

#ακρίτα: Το twitter δεν «ξεπλένει» την Ακρίτα – Νεοπλουτίστικη ξετσιπωσιά

Η Έλενα Ακρίτα επέλεξε να σχολιάσει την πέμπτη θέση...

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθε σήμερα (24/1) η είδηση ότι ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας την έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών F-16, έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Τουρκία.

«Ναι» από τον Μπάιντεν για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Άγκυρα

Την είδηση επιβεβαιώνει το πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, έστειλε επιστολή σε μέλη του Κογκρέσου προτρέποντάς τους για την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού ύψους 20 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση της επιστολής.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει το CNN Turk. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του στην Ουάσιγκτον, μετά την επιστολή Μπάιντεν, θα ακολουθήσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο. «Πρώτα, στέλνει μια επιστολή για να την εγκρίνουμε. Η Τουρκία θα παραδώσει τα σουηδικά έγγραφα έγκρισης. Υπάρχει μια διαδικασία στην οποία ο Λευκός Οίκος θα κάνει η επίσημη κοινοποίηση. Αυτή η επιστολή είναι μια έκκληση να το εγκρίνει. Αυτό είναι ένα ενδιάμεσο βήμα». Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία 15 ημερών. Δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για αυτό. Ανώτερος αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει εδώ και καιρό την υποστήριξή του για την πώληση F-16 και η πώληση F-16 στην Τουρκία είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ» και πρόσθεσε:

«Το Πεντάγωνο έχει πει: Εργαζόμαστε προς όφελος όλων των μερών, η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί στο ΝΑΤΟ».

Αντάλλαξαν τα F-16 με τη θετική ψήφο για τη Σουηδία

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά το πράσινο φως της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης, με 285 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 55 κατά.

Η επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα ζητήματα τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριζε πώληση, αλλά προέτρεπε το προηγούμενο διάστημα την Άγκυρα να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, λέγοντας ότι το Κογκρέσο μπορεί να συνδέει τα δύο ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει την επίσημη ειδοποίηση για τα αεροσκάφη, μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία για τη Σουηδία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν δεσμεύτηκε για κάποιο χρονοδιάγραμμα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Μπλίνκεν ήταν πολύ σαφείς ως προς την υποστήριξή μας στον εκσυγχρονισμό των F-16 της Τουρκίας, τον οποίο θεωρούμε απαραίτητο για το ΝΑΤΟ. Αλλά πέρα από αυτό, αναγνωρίζουμε ότι το Κογκρέσο έχει βασικό ρόλο στην εξέταση των πωλήσεων όπλων. Για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να προτρέξουμε σε ό,τι αφορά αμυντικές πωλήσεις μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο».

Nvr;itera s;hmera, tο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο δηλώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί να λάβει το έγγραφο επικύρωσης της Τουρκίας και η Ουγγαρία να προχωρήσει επίσης στη διαδικασία, πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, ωστόσο αναγνωρίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει κύριο ρόλο να παίξει.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ