22.3 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο βυζαντινολόγος Νίκος Νικονάνος – Είχε διενεργήσει ανασκαφές στη Λάρισα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα στη Ράφα – Άλλοι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα Παρασκευή

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 14 Παλαιστινίους σε επιθέσεις...

ΔΕΥΑΜΒ : Κυκλοφοριακή ρύθμιση στον κόμβο Λαρίσης – Αθηνών

Την Δευτέρα 23/09/2024 πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης προβλημάτων...

Ήχησε συναγερμός στο Airbnb – Ποιοι τρέχουν να προλάβουν

Περιθώριο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2024 έχουν όσοι ενδιαφέρονται να...

#ακρίτα: Το twitter δεν «ξεπλένει» την Ακρίτα – Νεοπλουτίστικη ξετσιπωσιά

Η Έλενα Ακρίτα επέλεξε να σχολιάσει την πέμπτη θέση...

«Έφυγε» χθες (10/1) από ανακοπή καρδιάς ο σπουδαίος Βυζαντινολόγος Νίκος Νικονάνος, ομότιμος καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Ο εκλιπών, με καταγωγή από την Έδεσσα, γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής του. Αποφοίτησε με άριστα το 1959 από το ιστορικό-αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Από το 1962 εργάστηκε ως βοηθός στην έδρα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας της ίδιας Σχολής του Α.Π.Θ. και από τον Μάιο του 1965, μετά από εξετάσεις, έγινε μέλος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην οποία υπηρέτησε ως το 1984.

Αρχικά ως επιμελητής και στη συνέχεια ως Έφορος Αρχαιοτήτων. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στη Χαϊδελβέργη με υποτροφία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του ιδρύματος Alexander von Humboldt. Το 1979 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με βαθμό άριστα.

Το 1984 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής και το 1992 καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., στο οποίο δίδαξε ως την συνταξιοδότησή του το 2003. Από φοιτητής , ακόμη το 1957, πήρε μέρος σε ανασκαφές.

Στη συνέχεια ως επιμελητής και έφορος αρχαιοτήτων, εκτός από σωστικές ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη (1966-1969), την Θεσσαλία (1969-1973) και τη Χαλκιδική (1973-1984), διενήργησε συστηματικότερες ανασκαφές στη Θεσσαλία και τη Χαλκιδική. Στη Θεσσαλία διενήργησε συστηματικότερες ανασκαφές στη Λάρισα, το Ζάρκο Τρικάλων, το Κόκκινο Νερό Λαρίσης, το Αϊδίνιο Μαγνησίας, ενώ εντόπισε και κατέγραψε έναν σημαντικό αριθμό (22) άγνωστων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Επεξεργάστηκε όλο αυτό το υλικό με «κριτική οξυδέρκεια» και συνέθεσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Βυζαντινοί ναοί της Θεσσαλίας, Από τον 10ο αιώνα, ως την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους το 1393». Έχει δημοσιεύσει, επίσης, εργασίες για μεμονωμένα μνημεία της Θεσσαλίας και μία μεγαλύτερη συνθετική εργασία για τις βυζαντινές εκκλησίες της Μαγνησίας.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ